ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Τσουνάμι 85 εκατοστών στις ακτές της Νότιας Κορέας

Σεισμός στην Ιαπωνία: Τσουνάμι 85 εκατοστών στις ακτές της Νότιας Κορέας
Αρχείου AP

Είναι η πρώτη φορά που η Νότια Κορέα βιώνει τσουνάμι στις ακτές της από τον Ιούλιο του 1993, όταν σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στα ανοικτά του Χοκάιντο της Ιαπωνίας

Ένα τσουνάμι που φτάνει τα 85 εκατοστά παρατηρήθηκε στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Κορέας μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,6 Ρίχτερ στη χερσόνησο Nότο της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία την Τρίτη.

Ο σεισμός έπληξε τη χερσόνησο Νότο και τις γύρω περιοχές στο νομό Ισικάουα της Ιαπωνίας την Πρωτοχρονιά, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους και ωθώντας χιλιάδες να εκκενώσουν την περιοχή.

Περίπου τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό, ένα κύμα τσουνάμι, μετρημένο στα 85 εκατοστά στο υψηλότερο σημείο του, παρατηρήθηκε στα ανοικτά του λιμανιού Mukho στην ανατολική παράκτια πόλη Donghae, 182 χιλιόμετρα ανατολικά της Σεούλ, το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κορέας.

Τσουνάμι μικρότερης κλίμακας παρατηρήθηκαν επίσης κατά μήκος της ανατολικής ακτής, με τις κοντινές πόλεις Σόκο και Σαμτσεόκ να αντιμετωπίζουν κύματα ύψους 45 εκατοστών και 33 εκατοστών, αντίστοιχα. Η κομητεία του Uljin κατά μήκος του κάτω μέρους της ανατολικής ακτής είδε τα κύματα του τσουνάμι να ανεβαίνουν έως και 66 εκατοστά.

Μετά τον σεισμό της Δευτέρας, το πρώτο τσουνάμι παρατηρήθηκε στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Κορέας σε λιγότερο από δύο ώρες, στην παράκτια πόλη Gangneung, όπου τα κύματα μετρήθηκαν έως και 39 εκατοστά.

Η KMA δήλωσε ότι τσουνάμι με κύματα χαμηλότερα από 10 εκατοστά είχαν αυξηθεί προς την ανατολική ακτή από τις 8 π.μ. Τρίτη, προσθέτοντας ότι τα τσουνάμι σταδιακά υποχωρούν, αλλά οι άνθρωποι στις παράκτιες περιοχές πρέπει ακόμα να είναι προσεκτικοί.

«Εάν δεν υπάρξει ισχυρότερος σεισμός, είναι απίθανο να έρθουν τσουνάμι υψηλότερα από αυτά που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής», δήλωσε αξιωματούχος της KMA.

Είναι η πρώτη φορά που η Νότια Κορέα βιώνει τσουνάμι στις ακτές της από τον Ιούλιο του 1993, όταν ένας σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στα ανοικτά του Χοκάιντο της Ιαπωνίας έστειλε τσουνάμι προς την ανατολική ακτή της Κορέας μεγέθους 2,76 μέτρων στο υψηλότερο σημείο.