ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ - ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

ΣΕΙΣΜΟΙ

Xάος στην Ιαπωνία μετά τα 7,6 Ρίχτερ: 24 οι νεκροί, αγώνας για επιζώντες, τεράστιες οι καταστροφές

japan
NHK

Ιαπωνία: Οι  φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένες περιοχές καθώς οι συνεχείς μετασεισμοί και τα ερείπια στους δρόμους παρεμπόδισαν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χερσόνησο Νότο και τις γύρω περιοχές στην κεντρική Ιαπωνία την Πρωτοχρονιά, αναφέρουν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η κεντρική Ιαπωνία επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες Δευτέρα. σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είχαν ισχύ ανώτερη των 3,0 βαθμών. Έξι νέες ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές σήμερα, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Οι αναφορές για ζημιές και αγνοούμενους αυξάνονται συνεχώς και οι διασώστες εργάζονται από το πρωί της Τρίτης ώστε να εντοπίσουν επιζώντες.

Ο σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές και πυρκαγιές στην πόλη Wajima στην επαρχία Ishikawa και οι φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται σε ορισμένες περιοχές καθώς οι συνεχείς μετασεισμοί και τα ερείπια στους δρόμους παρεμπόδισαν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι θάνατοι περιλαμβάνουν επτά θύματα μόνο στο Δημοτικό Νοσοκομείο Wajima, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης.

Ο συναγερμός για τσουνάμι που αφορούσε εκτεταμένες περιοχές κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας ήρθη το πρωί της Τρίτης, αφού το υψηλότερο κύμα ύψους περίπου 1,2 μέτρων έφτασε στο λιμάνι Wajima το βράδυ της Δευτέρας μετά τις 4:10 μ.μ. σεισμός.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK το πρωί της Τρίτης έδειξαν ένα επταώροφο κτίριο να γκρεμίζεται λοξά και οι φωτιές να εξακολουθούν να φλέγονται σε μια κεντρική περιοχή της Wajima γνωστής για την πρωινή της αγορά.

Οι πυρκαγιές έχουν τυλίξει πάνω από 200 κτήρια, αλλά οι πιθανότητες να εξαπλωθούν περαιτέρω είναι ελάχιστες, δήλωσαν αξιωματούχοι της νομαρχίας Ishikawa.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα οχήματα να εισέλθουν σε πολλές περιοχές της χερσονήσου Noto,» δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση συντονίζει την αποστολή προμηθειών βοήθειας με πλοία.

Περίπου 1.000 μέλη του προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης, είπε ο Κισίντα.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Wajima με προσωρινό βάθος 16 km, σημειώνοντας μέγιστο 7 στην κλίμακα σεισμικής έντασης της χώρας, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ένας σεισμός επιπέδου 7 περιγράφεται ότι καθιστά αδύνατο για τους ανθρώπους να παραμείνουν όρθιοι. Ένας τέτοιος σεισμός καταγράφηκε τελευταία φορά το 2018 στο Χοκάιντο, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ήχησε προειδοποίηση σε όλα τα κινητά ένα λεπτό πριν»

Ο Έλληνας σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Ιαπωνία και βίωσε τον μεγάλο σεισμό. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, προειδοποιήθηκαν ότι θα γίνει ισχυρή σεισμική δόνηση ένα λεπτό πριν αρχίσουν να ταρακουνιούνται.

«Ήχησαν με προειδοποίηση όλα τα κινητά όλου του κόσμου, δεκάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στην καφετέρια. Ήρθε μήνυμα από τις κρατικές αρχές, έλεγε ότι επέρχεται ισχυρός σεισμός να μείνουμε ήρεμοι να καλυφθούμε. Λιγότερο από ένα λεπτό ξεκίνησε η σεισμική δόνηση. Την αισθανθήκαμε όλοι πολύ καλά και με μεγάλη διάρκεια. Οι οδηγίες έλεγαν να μείνουμε ψύχραιμοι», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η μετεωρολογική υπηρεσία και το κρατικό κανάλι εξέδωσαν ανακοίνωση για τον κίνδυνο τσουνάμι», αποκάλυψε ο σεισμολόγος.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook έδειξε και το μήνυμα που έλαβε από τις ιαπωνικές αρχές για τον επερχόμενο σεισμό.

«Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων. Ήδη καταγράφεται τσυνάμι 3μ. Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας.»

Έλληνας περιγράφει όσα βίωσε - «Υπάρχουν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι»

Ο Αντώνης Καραΐσκος, Έλληνας που ζει στο Κιότο και εργάζεται ως καθηγητής σε Ιαπωνέζικο Πανεπιστήμιο περιέγραψε στον ΑΝΤ1 πώς βίωσε τον ισχυρό σεισμό.

«Υπήρχαν κτίρια τα οποία είχαν πέσει, ρωγμές στους δρόμους. Έχουν προξενηθεί και πυρκαγιές», περιέγραψε αρχικά για την κατάσταση που επικρατεί.

«Υπάρχουν ήδη επίσημες ανακοινώσεις ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι και είναι λογικό γιατί έχουν πέσει πάρα πολλά κτήρια. Γενικά η Ιαπωνία είναι χώρα συνηθισμένη σε σεισμούς οπότε οι ενέργειες είναι πολύ γρήγορες», πρόσθεσε ο Έλληνας καθηγητής.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι ο κ. Καραΐσκος ανέφερε: «Πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια που βγήκε επίσημη ανακοίνωση για προσοχή για το τσουνάμι. Έχουν γίνει προβλέψεις για κύματα που ξεπερνούν τα τρία μέτρα. Ήδη έχουν παρατηρηθεί κύματα που ξεπερνούν το ένα μέτρο».

Σχετικές ειδήσεις