ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ιαπωνία: Τρόμος δίχως τέλος από τη μανία του Εγκέλαδου - Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα

Σεισμός Ιαπωνία: Τρόμος δίχως τέλος από τη μανία του Εγκέλαδου - Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα
ap

Τους 13 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον σεισμό που συγκλόνισε την Ιαπωνία 

Σε σοκ παραμένει ο πλανήτης μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, ο οποίος κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του ενώ υπήρξαν και προειδοποιήσεις για επερχόμενο τσουνάμι.

Οι πολίτες της χώρας όπου επλήγη από τον σεισμό ξενύχτησαν στους ενώ οι μετασεισμοί δεν έχουν τέλος.

Ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, καθώς η αστυνομία και οι τοπικές αρχές αναφέρουν νέα περιστατικά θυμάτων που ανασύρονται από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

Στην πόλη Γουατζίμα, κοντά στο επίκεντρο, τουλάχιστον έξι άνθρωποι αναφέρθηκε ότι βρίσκονταν μέσα σε σπίτια που κατέρρευσαν. Μια μεγάλη φωτιά στην πόλη κατέκαψε μια σειρά σπιτιών, με τους ανθρώπους να απομακρύνονται στο σκοτάδι. Τα τοπικά νοσοκομεία ανέφεραν ότι ένας αριθμός τραυματιών έφτασε για περίθαλψη, αν και οι κατεστραμμένοι δρόμοι εμπόδιζαν τη μεταφορά των ασθενών.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ήχησε προειδοποίηση σε όλα τα κινητά ένα λεπτό πριν»

Ο Έλληνας σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Ιαπωνία και βίωσε τον μεγάλο σεισμό. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στο Open, προειδοποιήθηκαν ότι θα γίνει ισχυρή σεισμική δόνηση ένα λεπτό πριν αρχίσουν να ταρακουνιούνται.

«Ήχησαν με προειδοποίηση όλα τα κινητά όλου του κόσμου, δεκάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στην καφετέρια. Ήρθε μήνυμα από τις κρατικές αρχές, έλεγε ότι επέρχεται ισχυρός σεισμός να μείνουμε ήρεμοι να καλυφθούμε. Λιγότερο από ένα λεπτό ξεκίνησε η σεισμική δόνηση. Την αισθανθήκαμε όλοι πολύ καλά και με μεγάλη διάρκεια. Οι οδηγίες έλεγαν να μείνουμε ψύχραιμοι», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η μετεωρολογική υπηρεσία και το κρατικό κανάλι εξέδωσαν ανακοίνωση για τον κίνδυνο τσουνάμι», αποκάλυψε ο σεισμολόγος.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook έδειξε και το μήνυμα που έλαβε από τις ιαπωνικές αρχές για τον επερχόμενο σεισμό.

«Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων. Ήδη καταγράφεται τσυνάμι 3μ. Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας.»

Το μήνυμα για τον σεισμό που έλαβε ο Γεράσιμος ΠαπαδόπουλοςFacebook / Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Έλληνας περιγράφει όσα βίωσε - «Υπάρχουν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι»

Ο Αντώνης Καραΐσκος, Έλληνας που ζει στο Κιότο και εργάζεται ως καθηγητής σε Ιαπωνέζικο Πανεπιστήμιο περιέγραψε στον ΑΝΤ1 πώς βίωσε τον ισχυρό σεισμό.

«Υπήρχαν κτίρια τα οποία είχαν πέσει, ρωγμές στους δρόμους. Έχουν προξενηθεί και πυρκαγιές», περιέγραψε αρχικά για την κατάσταση που επικρατεί.

«Υπάρχουν ήδη επίσημες ανακοινώσεις ότι υπάρχουν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι και είναι λογικό γιατί έχουν πέσει πάρα πολλά κτήρια. Γενικά η Ιαπωνία είναι χώρα συνηθισμένη σε σεισμούς οπότε οι ενέργειες είναι πολύ γρήγορες», πρόσθεσε ο Έλληνας καθηγητής.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι ο κ. Καραΐσκος ανέφερε: «Πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια που βγήκε επίσημη ανακοίνωση για προσοχή για το τσουνάμι. Έχουν γίνει προβλέψεις για κύματα που ξεπερνούν τα τρία μέτρα. Ήδη έχουν παρατηρηθεί κύματα που ξεπερνούν το ένα μέτρο».

Τέλος για τον κίνδυνο των πυρηνικών εργοστασίων ο Έλληνας δήλωσε: «Υπάρχουν πυρηνικοί αντιδραστήρες, πυρηνικά εργοστάσια για ηλεκτρισμό αλλά αυτό το συγκεκριμένο δεν λειτουργεί και τα άλλα στις άλλες περιοχές έχει βγει ανακοίνωση δεν υπάρχει κάτι που είναι ανησυχητικό».

Σεισμός Ιαπωνία: Περισσότεροι από 51.000 άνθρωποι σε πέντε νομούς έλαβαν εντολή να εκκενώσουν

Ιαπωνικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως υπάρχουν φόβοι δύο άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους καθώς ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο Νανάο στη χερσόνησο Νότο, ωστόσο οι αρχές δεν ανακοινώνουν έως ότου οι θάνατοι επιβεβαιωθούν από από ιατροδικαστή.

Τουλάχιστον άλλοι 6 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν στη Γουατζίμα, στο νομό Ισικάουα, όπου περίποου 32.500 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Μια μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά ξέσπασε επίσης στην πόλη μετά τον σεισμό, ενώ αρκετοί άλλοι δήμοι ανέφεραν ότι κατέρρευσαν σπίτια.

Αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στην Αουάρα, στο νομό Φουκούι, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Μια γυναίκα γύρω στα 80 στην Ιτοϊγκάουα, έπεσε και υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι.

Συνολικά περισσότεροι από 51.000 άνθρωποι σε πέντε νομούς έλαβαν εντολή να εκκενώσουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Πυρκαγιών και Καταστροφών.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Νότο, η οποία είναι επιρρεπής σε μεγάλους σεισμούς. Το βάθος του ήταν πολύ μικρό, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Σεισμός Ιαπωνία: Υποβάθμιση της προειδοποίησης για τσουνάμι

Οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί».

«Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις