ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - Μάχη με το χρόνο για επιζώντες

Σεισμός στην Ιαπωνία: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών - Μάχη με το χρόνο για επιζώντες

Ιαπωνία: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αποκατάσταση των ζημιών, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα

Στους 55 νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας την Τρίτη και προκάλεσε σοβαρές ζημιές και μεγάλα προβλήματα στη χώρα.

Η κεντρική πόλη Γουατζίμα, στην οποία ζουν περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι, φαίνεται ότι είναι από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Αξιωματούχοι της πόλης Γουατζίμα δήλωσαν στο CNN ότι 15 άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ως νεκροί εκεί.

Η παραθαλάσσια πόλη φημίζεται για την πρωινή αγορά της, αλλά οι πρώτες έρευνες από αέρος την Τρίτη αποκάλυψαν πυρκαγιές που σιγοκαίγανε και μεγάλα σύννεφα καπνού που καταπλάκωναν δρόμους με κατεστραμμένα κτίρια. Νωρίτερα η πόλη είδε κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 1,2 μέτρων, σύμφωνα με το NHK.

Επιπλέον, περίπου 500 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο του Νότο μετά τις ζημιές που υπέστη ο τερματικός σταθμός.

Τους παρέχονται τρόφιμα και κουβέρτες, αλλά οι κοντινοί δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές και δεν μπορούν να βγουν έξω, μετέδωσε την Τρίτη η NHK, προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Ήχησε προειδοποίηση σε όλα τα κινητά ένα λεπτό πριν»

Ο Έλληνας σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος βρισκόταν στην Ιαπωνία και βίωσε τον μεγάλο σεισμό. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, προειδοποιήθηκαν ότι θα γίνει ισχυρή σεισμική δόνηση ένα λεπτό πριν αρχίσουν να ταρακουνιούνται.

«Ήχησαν με προειδοποίηση όλα τα κινητά όλου του κόσμου, δεκάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στην καφετέρια. Ήρθε μήνυμα από τις κρατικές αρχές, έλεγε ότι επέρχεται ισχυρός σεισμός να μείνουμε ήρεμοι να καλυφθούμε. Λιγότερο από ένα λεπτό ξεκίνησε η σεισμική δόνηση. Την αισθανθήκαμε όλοι πολύ καλά και με μεγάλη διάρκεια. Οι οδηγίες έλεγαν να μείνουμε ψύχραιμοι», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η μετεωρολογική υπηρεσία και το κρατικό κανάλι εξέδωσαν ανακοίνωση για τον κίνδυνο τσουνάμι», αποκάλυψε ο σεισμολόγος.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook έδειξε και το μήνυμα που έλαβε από τις ιαπωνικές αρχές για τον επερχόμενο σεισμό.

«Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων. Ήδη καταγράφεται τσυνάμι 3μ. Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας.»