ΚΟΣΜΟΣ

«Αναβρασμός» στη Μέση Ανατολή: «Σκληρή απάντηση» υπόσχεται το Ιράν - Απειλές από Χεσμπολάχ

«Αναβρασμός» στη Μέση Ανατολή: «Σκληρή απάντηση» υπόσχεται το Ιράν - Απειλές από Χεσμπολάχ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αναβίωσε το Παλαιστινιακό

Με "σκληρή απάντηση" απείλησε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για διπλή έκρηξη στο Ιράν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 103 άνθρωποι.

Οι αιματηρές εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θανάτου του.

Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει ραγδαία με τουλάχιστον 103 άνθρωποι να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, δύο τσάντες γεμάτες με εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειριστήριο, κάτι που βεβαίως προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς ειδικά τη συγκεκριμένη μέρα που περίμεναν να κάνουν το μνημόσυνο, σίγουρα ήταν αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας.
Το Ιράν δεν κατονομάζει τον υπεύθυνο, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη της ευθύνης. O πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν αυστηρά.

Στο Λίβανο

Από την άλλη σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σεΐχης Νασράλα, πραγματοποίησε διάγγελμα για τον θάνατο του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς κι έστειλε μήνυμα προς το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τους στόχους του.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δεν έχει καταγράψει καμία στρατηγικής σημασίας επιτυχία, ισχυρίστηκε ο σεΐχης Χασάν Νασράλα.

Ο σεΐχης Χασάν Νασράλα απέτισε φόρο τιμής στον Σάλεχ αλ Αρούρι και τους συντρόφους του οι οποίοι δολοφονήθηκαν την Τρίτη 2/1 στη Βηρυτό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Aπέτισε επίσης φόρο τιμής στα δεκάδες θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Κερμάν του Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί – του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020 στη Βαγδάτη.

Συνδέοντας τα θύματα ισραηλινών και αμερικανικών επιθέσεων σε Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη, υποστήριξε ότι «το αίμα σας, οι θυσίες σας, και όσα έχετε υπομείνει» δεν θα είναι μάταια και θα οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Αποδυναμωμένο» το Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ αναβίωσε το Παλαιστινιακό, επαναφέροντάς το στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς είχε σχεδόν λησμονηθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ο σεΐχης Νασράλα απείλησε πως σε περίπτωση που το Ισραήλ κηρύξει τον πόλεμο στον Λίβανο, η απάντηση της Χεζμπολάχ θα είναι πρωτόγνωρη.

Υπογράμμισε ότι τα κινήματα αντίστασης δεν χειραγωγούνται από το Ιράν, αναφέροντας ως παράδειγμα τους Χούθι της Υεμένης, τους οποίους συνεχάρη για τις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον του Ισραήλ και πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ και άλλων 11 κρατών στους Χούθι

Δώδεκα έθνη, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησαν από κοινού την Τετάρτη τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για «απροσδιόριστες συνέπειες», εκτός εάν σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

«Ας είναι τώρα σαφές το μήνυμά μας: ζητούμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των παράνομα κατασχεμένων πλοίων και πληρωμάτων», αναφέρει η κοινή δήλωση - τελεσίγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη των συνεπειών εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και την ελεύθερη ροή του εμπορίου στις κρίσιμες πλωτές οδούς της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι στις επιθέσεις εμπλέκεται το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στις εκρήξεις στο Ιράν και εκτίμησε ότι το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος» είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση».

Αναφερόμενος στον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, ο Μίλερ είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε άλλα μέτωπα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια εικασία για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του Αρούρι, τον οποίο αποκάλεσε «βάναυσο τρομοκράτη που έχει αίμα πολιτών στα χέρια του».

Από την πλευρά του το Ισραήλ, δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε ότι εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Αρούρι. Η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί πριν από το πλήγμα, σημείωσε ο Μίλερ.