ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Η Tesla αναστέλλει την παραγωγή στη Γερμανία λόγω έλλειψης εξαρτημάτων

Παγώνει την παραγωγή στη Γερμανία η Tesla
Παγώνει την παραγωγή στη Γερμανία η Tesla
ΑΡ

Η Tesla διακόπτει την παραγωγή στη Γερμανία εξαιτίας καθυστερήσεων που οφείλονται στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla σταματάει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στο εργοστάσιό της κοντά στο Βερολίνο για δύο εβδομάδες εξαιτίας καθυστερήσεων στις παραδόσεις ανταλλακτικών με φόντο τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι καθυστερήσεις στη ναυτιλία που προκαλούνται από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι ανάγκασαν την Tesla να αναστείλει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στο γερμανικό εργοστάσιό της από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου.

Η διακοπή της βασικής ναυτιλιακής διαδρομής προς τη Μεσόγειο που ανάγκασε τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν την εναλλακτική και πολύ μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, αρχίζει να επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο μειώθηκε κατά 1,3% τον Δεκέμβριο.

«Οι ένοπλες συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι σχετικές αλλαγές στις οδούς μεταφοράς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας έχουν επίσης αντίκτυπο στην παραγωγή στο Gruenheide», δήλωσε η Tesla, ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Οι σημαντικά μεγαλύτεροι χρόνοι μεταφοράς δημιουργούν κενό στις αλυσίδες εφοδιασμού».

Η διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία δίνει στα πλοία πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ, αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας. Η ένταση κλιμακώθηκε χθες (11.1) όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι με στόχο να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν πλήγματα σε «πάνω από 60 στόχους σε 16 θέσεις μαχητών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κόμβων διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης, εγκαταστάσεις παραγωγής και συστήματα ραντάρ αεράμυνας».

Έκθεση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου διαπίστωσε ότι ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που ταξιδεύουν καθημερινά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά 60% από 500.000 τον Νοέμβριο σε 200.000 τον περασμένο μήνα. Την περασμένη εβδομάδα, η Maersk, η παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του 20% του παγκόσμιου εμπορίου κάθε χρόνο, αποφάσισε να εκτρέψει όλα τα πλοία της γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής μετά την επίθεση δύο από τα πλοία της τον Δεκέμβριο.