ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στη Γαλλία: Ανέλαβε πρωθυπουργός και 48 ώρες μετά «βόλεψε» τον πρώην σύζυγό του στο ΥΠΕΞ

O Γκαμπριέλ Ατάλ (αριστερά) και ο νέος ΥΠΕΞ, Φιλίπ Σεζουρνέ
O Γκαμπριέλ Ατάλ (αριστερά) και ο νέος ΥΠΕΞ, Φιλίπ Σεζουρνέ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία. Ενώ τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου παρέμειναν αμετάβλητα, η σημαντικότερη αλλαγή σκυτάλης έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρώην σύζυγος του νέου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ, Στεφάν Σεζουρνέ αντικατέστησε την Κατρίν Κολονά.

Η νέα κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοινώθηκε με μία αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου υψηλού προφίλ παρέμειναν αμετάβλητα. Οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης παραμένουν στη θέση τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Τα μέλη της κυβέρνησης συμφώνησαν ο 34χρονος Ατάλ ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας, και ο κεντρώος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, 38 ετών, ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, διαδεχόμενος την Κατρίν Κολονά. Είναι ο επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννησης» του Μακρόν και ο ηγέτης της ομάδας φιλελεύθερων, φιλοευρωπαίων βουλευτών Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι επίσης πρώην σύντροφος του Ατάλ, γεγονός που πυροδοτεί ήδη αντιδράσεις, ως το πρώτο δείγμα νεποτισμού της νέας κυβέρνησης. Ο Ατάλ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας, δημοσιοποίησε τη σχέση τους όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση Μακρόν το 2018. Είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Οι δύο άνδρες δεν επιβεβαίωσαν ποτέ δημοσίως τον χωρισμό τους, αλλά στη δήλωσή του τον Οκτώβριο στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή, η οποία συντάσσει δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να καταγράψει πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, ο Aτάλ δήλωσε ότι δεν έχει σύντροφο.

O Στεφάν Σεζουρνέ

Ο διορισμός του Σεζουρνέ σημαίνει επίσης ότι καμία γυναίκα δεν κατέχει κορυφαία θέση στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν τα μισά από τα 14 μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διορίστηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με τη δέσμευση του Mακρόν για ισότητα των φύλων.

Η υπουργός Αθλητισμού Aμελι Ουντεά Καστέρα διατηρεί τη θέση της λιγότερο από έξι μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και παίρνει επίσης το χαρτοφυλάκιο εκπαίδευσης - έναν ρόλο που είχε στο παρελθόν ο Ατάλ.

Το υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει η Ρασιντά Ντατί, 58 ετών, μέλος του συντηρητικού κόμματος η οποία διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Οι κυβερνήσεις υπό την προεδρία Μακρόν, από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά το 2017, έχουν συμπεριλάβει στελέχη τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά.

O Γκαμπριέλ ΑτάλΑΡ

Πολλοί παρατηρητές ωστόσο είδαν μια πρόσφατη συζήτηση για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο ως σύμβολο στροφής της κυβέρνησης προς τα δεξιά: η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν μπόρεσε να περάσει το μέτρο μόνο αφότου έκανε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους. Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος είναι η Πρίσκα Θεβενό, 38 ετών, πρώην υφυπουργός αρμόδια για τη νεολαία.

Ο Aτάλ διορίστηκε την Τρίτη επικεφαλής της κυβέρνησης, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επιδιώκει μια νέα αρχή για το υπόλοιπο της θητείας του εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής πίεσης από τους συντηρητικούς, αντιευρωπαϊστές της Λε Πεν.

Ερωτηθείς για το νεαρό της ηλικίας του καθώς ορισμένοι επικριτές επεσήμαναν τη σχετική έλλειψη εμπειρίας, ο Aτάλ είπε: «Αγαπώ τη χώρα μου, θέλω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μου… και να λύσω προβλήματα», μιλώντας στην εθνική τηλεόραση TF1. «Φυσικά και είναι δύσκολο. … Νιώθω έτοιμος να το κάνω». «Αυτό που θέλω είναι: δράση, δράση, δράση. Αποτελέσματα, αποτελέσματα, αποτελέσματα», τόνισε

Ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο του παραμένει το γεγονός οτι η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν έχασε την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο το 2022, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει πολιτικούς ελιγμούς και να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να μπορέσει να ψηφίσει νόμους.