ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: 20.000 μωρά έχουν γεννηθεί στην «κόλαση της Γάζας», σύμφωνα με τη Unicef

Πόλεμος στο Ισραήλ: 20.000 μωρά έχουν γεννηθεί στην «κόλαση της Γάζας», σύμφωνα με τη Unicef
AP

«Το να γίνεσαι μητέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι φέρνεις ένα παιδί στην κόλαση» είπεη εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών Τες Ίνγκραμ. 

Έχουν περάσει περισσότερες από 100 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ και η κατάσταση συνεχίζει να προβληματίζει όλο τον πλανήτη. Μια κατάσταση που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 24.000 Παλαιστίνιους, αλλά και πάνω από 180 Ισραηλινούς στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 20.000 μωρά γεννήθηκαν στην «κόλαση» της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Unicef. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε δέκα λεπτά γεννιέται ένα μωρό εν μέσω αυτής της φοβερής σύγκρουσης», είπε η Τες Ίνγκραμ, η εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ίνγκραμ επισκέφθηκε τη Γάζα και περιέγραψε πολλά περιστατικά που μαρτυρούν την εφιαλτική κατάσταση για τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα βρέφη τους. «Το να γίνεσαι μητέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι φέρνεις ένα παιδί στην κόλαση» είπε.

«Το να βλέπουμε τα νεογέννητα να υποφέρουν, ενώ ορισμένες μητέρες αιμορραγούν μέχρι θανάτου, θα έπρεπε να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε. Το να ξέρουμε ότι δύο πολύ μικρά παιδιά που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμη θα έπρεπε επίσης να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε», τόνισε η Ίνγκραμ.

Είναι αδύνατον να υπολογιστεί η παιδική θνησιμότητα στη Γάζα αλλά «μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα παιδιά πεθαίνουν σήμερα τόσο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά», είπε η Ίνγκραμ, προσθέτοντας: «Οι μητέρες και τα νεογέννητα χρειάζονται μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».