ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: «Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να επισκεφθεί σύντομα την Πιονγκγιάνγκ»

O Bλαντιμίρ Πούτιν
O Bλαντιμίρ Πούτιν
ΑΡ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την προθυμία του να επισκεφθεί σύντομα την Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την προθυμία του να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ σύντομα όταν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χούι στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε την Κυριακή το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε επίσης τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί τη χώρα, ανέφερε το KCNA, επικαλούμενο το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας. Αν όντως πραγματοποιηθεί θα είναι το πρώτο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στη Βόρεια Κορέα εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία ελπίζει ότι μια επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, μετά από πρόσκληση του Κιμ, θα πραγματοποιηθεί «στο ορατό μέλλον», αλλά είπε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ημερομηνία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου, η Ρωσία ευχαρίστησε την Πιονγιάνγκ για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της στη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, ανέφερε το KCNA.
Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ εξέφρασαν επίσης σοβαρή ανησυχία για τις προκλητικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Βόρειας Κορέας, ενώ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της περιφερειακής κατάστασης, ανέφερε η έκθεση.

Η συνεργασία μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας θα είναι σύμφωνη με το πνεύμα του Χάρτη του ΟΗΕ και άλλων διεθνών νόμων, πρόσθεσε. Αφού ανέλαβε καθήκοντα από τον Μπόρις Γέλτσιν το 1999, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο του 2000 και συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κιμ όταν συναντήθηκαν στη Ρωσία για μια σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο, είπε προηγουμένως ο Πεσκόφ.
Οι αυξανόμενοι δεσμοί του Κιμ και του Πούτιν τα τελευταία χρόνια έχουν ανησυχήσει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της που έχουν καταδικάσει το εμπόριο όπλων μεταξύ των δύο χωρών ως παραβίαση πολλαπλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη ανάπτυξη προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων απαιτούν προσοχή και συντονισμένη δράση, δήλωσε ο Γιουνγκ Πακ, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, σε συνάντηση με τους πυρηνικούς απεσταλμένους της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στη Σεούλ την Πέμπτη (18/1)