ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η Χαμάς απέρριψε την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός»

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Η Χαμάς απέρριψε την ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός»
AP.

«Η Χαμάς απαιτεί από το Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως από τη Γάζα», σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Την 22α Ιανουαρίου, ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το Ισραήλ κατέθεσε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο μήνες, με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς.

Διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ μετέφεραν το σχέδιο στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Ωστόσο, η Χαμάς φέρεται να απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο Αιγύπτιο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο AP. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν, επίσης, αρνηθεί να εγκαταλείψουν τη Γάζα και απαιτούν από το Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως από την περιοχή και να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ και άλλοι κορυφαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες, βάσει της πρότασης του Ισραήλ.

Ακόμη, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος και το Κατάρ, χώρες οι οποίες έχουν μεσολαβήσει σε προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, επεξεργάζονται μία πρόταση πολλών σταδίων, προκειμένου να «γεφυρωθούν» τα χάσματα.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παρουσίαση ενός οράματος για την επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χαμάς.

«Δεν θα δεχθούμε συμφωνία που δίνει στη Χαμάς την εξουσία στη Γάζα», τονίζει η ισραηλινή κυβέρνηση

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Εϊλόν Λεβί, σημείωσε πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, που αφήνει αιχμαλώτους τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας ή το παλαιστινιακό κίνημα στην εξουσία» του θύλακα.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, όμως, αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, αρκούμενος να σχολιάσει ότι ανθρώπινες ζωές «κρέμονται από μία κλωστή».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι στόχοι του πολέμου παρέμειναν αμετάβλητοι. «Η καταστροφή των δυνατοτήτων της Χαμάς σε στρατιωτικό και κυβερνητικό επίπεδο στη Λωρίδα της Γάζας και η επιστροφή όλων των ομήρων. Δεν θα υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός, που να αφήνει τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χαμάς στην εξουσία. Πέρα από αυτό, δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να πούμε».

Σχετικές ειδήσεις