ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σε σοφρωνιστικό ίδρυμα μεταφέρεται ο 88χρονος που βίαζε την κόρη του 24 ολόκληρα χρόνια

Αυστρία: Σε σοφρωνιστικό ίδρυμα μεταφέρεται ο 88χρονος που βίαζε την κόρη του 24 ολόκληρα χρόνια
AP

Το «τέρας της Αυστρίας» όπως τον αποκαλούν κρατούνταν σε ψυχιατρική μονάδα κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για βιασμό, αιμομιξία και δολοφονία από αμέλεια του νεογέννητου γιου του

Δικαστήριο της Αυστρίας διέταξε την -υπό όρους- μεταφορά του 88χρονου βιαστή Josef Fritzl σε σοφρωνιστικό ίδρυμα από ψυχιατρική μονάδα φυλακής όπου κρατούνταν, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ο Fritzl ο οποίος έχει αλλάξει το όνομά του, χωρίς ωστόσο να το δημοσιοποιήσει, βίαζε την κόρη του ενώ την κρατούσε αιχμάλωτη επί 24 χρόνια, ενώ έκανε μαζί της 7 παιδιά.

Βρίσκεται σε φυλακή για ψυχικά ασταθείς κρατούμενους από την καταδίκη του το 2009 για βιασμό, υποδούλωση, αιμομιξία, εξαναγκασμό και δολοφονία από αμέλεια του νεογέννητου γιου του σε ένα μπουντρούμι που είχε χτίσει κρυφά κάτω από το σπίτι του.

«Ήταν κοντά στο να βάλει τα κλάματα όταν είπε για ακόμα μία φορά ότι αυτό που έκανε ήταν απαίσιο και ότι λυπάται απίστευτα για αυτούς τους ανθρώπους και εύχεται ότι θα μπορούσε να το αναιρέσει», δήλωσε σε δημοσιογράφους η δικηγόρος του Astrid Wagner, περιγράφοντας την ακροαματική διαδικασία, στην πόλη Krems an der Donau κοντά στη Βιέννη.

Ο 88χρονος κατηγορούμενος πάσχει από προχωρημένη άνοια που προκαλεί στιγμές απουσίας από την πραγματικότητα, ωστόσο κατάφερε να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Η ακρόαση έγινε μετά από ψυχιατρική εκτίμηση ότι πλέον δεν αποτελούσε απειλή για επανάληψη του αδικήματος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι από την «κανονική» φυλακή μπορεί να αιτηθεί την αποφυλάκισή του, με την δικηγόρο του να δηλώνει ότι έχει σκοπό να καταθέσει το αίτημα αποφυλάκισης τον επόμενο χρόνο. «Η καθημερινότητά του θα παραμείνει παρόμοια», «Η φυλακή είναι φυλακή», είπε προσθέτοντας ότι ο Fritzl θα συνεχίσει να λαμβάνει ψυχοθεραπεία.