ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αυτά τα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τους αγρότες

Γαλλία: Αυτά τα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τους αγρότες

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στους αγρότες δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στον τομέα και θα «βάλει τέλος» στο αυξανόμενο κόστος του ντίζελ

Με τους Γάλλους αγρότες να βρίσκονται στη 2η εβδομάδα κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση Μάρκον ανακοίνωσε μέτρα σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την οργή τους, καθώς τα τρακτέρ «πολιορκούν» το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στους Γάλλους αγρότες δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στον τομέα και θα «βάλει τέλος» στο αυξανόμενο κόστος του ντίζελ που χρησιμοποιείται για γεωργικά μηχανήματα, το οποίο ήταν συνέπεια της σταδιακής κατάργησης των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα καύσιμα.

Θα υπάρξει επίσης ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσουν ασθένειες μεταξύ των ζώων τους.

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών:

– Σημαντική απλούστευση της γραφειοκρατίας. Ο βασικός εκπρόσωπος του κράτους θα είναι ο περιφερειάρχης κι όχι το Παρίσι.

– Ένας συνολικός έλεγχος τον χρόνο κι όχι πολλαπλοί.

-Γρήγορη επιστροφή φόρων και άμεση αποζημίωση.

– Ακύρωση της αύξησης του φόρου του ντιζελ για τα αγροτικά μηχανήματα.

– Άμεσες βοήθειες για βιολογικές καλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες.

-Απλούστευση και βοήθεια στη διαχείριση του νερού.

– Οι νόμοι δίκαιων απολαβών των παραγωγών από τη βιομηχανία τροφίμων και διανομής θα τηρηθούν με πρόστιμα 2% του τζίρου της εταιρείας σε περίπτωση παράβασης.

– Ο Μακρόν θα ζητήσει απλούστευση της κοινής αγροτικής πολιτικής στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου.

- Η Γαλλία εναντιώνεται στην υπογραφή συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική (MERCOSUR).

Προς το παρόν, οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι διχασμένοι. Άλλοι είναι ικανοποιημένοι, άλλοι θεωρούν ότι είναι ημίμετρα.