ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Δεν «έπεισαν» τα μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν

Γαλλία: Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Δεν «έπεισαν» τα μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αγρότες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον πρωθυπουργό Ατάλ

Μπορεί η γαλλική κυβέρνηση να απέσυρε τα σχέδια για σταδιακή μείωση των κρατικών επιδοτήσεων στο γεωργικό ντίζελ, υπό το βάρος των οργισμένων αντιδράσεων των αγροτών, ωστόσο δεν φαίνεται να κατευνάζουν τα πνεύματα, καθώς συνεχίζουν να «πολιορκούν» το Παρίσι με τα τρακτέρ τους.

Μετά από δύο εβδομάδες διαμαρτυριών που εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, με εξαγριωμένους αγρότες την Παρασκευή να μπλοκάρουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο έξω από το Παρίσι, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για να μειώσει την οικονομική και διοικητική πίεση στους αγρότες.

"Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το κίνημά μας. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας", δήλωσε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 ο Arnaud Rousseau, επικεφαλής της FNSEA, του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας.

Μιλώντας νωρίτερα σε ένα αγρόκτημα ορεινών χωριών κοντά στα ισπανικά σύνορα, με τις σημειώσεις του σε ένα δέμα σανού, ο Ατάλ είπε: «Θα βάλουμε τη γεωργία πάνω από όλα τα άλλα» και ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων. Απόσυρση της σταδιακή ς κατάργησης της κρατικής υποστήριξης για το ντίζελ,απλοποίηση της γραφειοκρατίας και έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παραίτηση από τους κανόνες σε όλο το μπλοκ για αγρανάπαυση. Ο Aτάλ ανακοίνωσε επίσης μια σειρά από άλλα βήματα που έχουν σχεδιαστεί για να καταπνίξουν την αναταραχή που οδήγησε τους αγρότες να ψεκάζουν κοπριά σε δημόσιο κτίριο και σούπερ μάρκετ, να ρίχνουν δέματα σανού σε αυτοκινητόδρομους και να αδειάζουν το περιεχόμενο των φορτηγών που μετέφεραν φρέσκα προϊόντα από γειτονικές χώρες.

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε ο Ατάλ:

– Σημαντική απλούστευση της γραφειοκρατίας. Ο βασικός εκπρόσωπος του κράτους θα είναι ο περιφερειάρχης κι όχι το Παρίσι.

– Ένας συνολικός έλεγχος τον χρόνο κι όχι πολλαπλοί.

-Γρήγορη επιστροφή φόρων και άμεση αποζημίωση.

– Ακύρωση της αύξησης του φόρου του ντιζελ για τα αγροτικά μηχανήματα.

– Άμεσες βοήθειες για βιολογικές καλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες.

-Απλούστευση και βοήθεια στη διαχείριση του νερού.

– Οι νόμοι δίκαιων απολαβών των παραγωγών από τη βιομηχανία τροφίμων και διανομής θα τηρηθούν με πρόστιμα 2% του τζίρου της εταιρείας σε περίπτωση παράβασης.

– Ο Μακρόν θα ζητήσει απλούστευση της κοινής αγροτικής πολιτικής στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου.

- Η Γαλλία εναντιώνεται στην υπογραφή συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική (MERCOSUR).