ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: «Παράλογο να μην έχει η Ινδία μόνιμη έδρα στο ΣΑ του ΟΗΕ»

Έλον Μασκ: «Παράλογο να μην έχει η Ινδία μόνιμη έδρα στο ΣΑ του ΟΗΕ»

Η Ινδία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για οκτώ θητείες (16 χρόνια). 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, επέμεινε στην αναθεώρηση των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και χαρακτήρισε πως είναι «παράλογο» η Ινδία να μην είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας τόνισε το πρόβλημα στην αναθεώρηση των οργάνων του ΟΗΕ την Κυριακή και είπε ότι οι χώρες με πλεονάζουσα εξουσία δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν, προσθέτοντας ότι η Αφρική συλλογικά θα πρέπει να έχει μόνιμη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Μιλώντας στο X, ο Έλον Μασκ ανέφερε: «Κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση των οργάνων του ΟΗΕ. Το πρόβλημα είναι ότι όσοι έχουν υπερβολική εξουσία δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν. Η Ινδία δεν έχει μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στη Γη, είναι παράλογο. Η Αφρική συλλογικά θα πρέπει επίσης να έχει μια μόνιμη έδρα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε κάνει επίσης έκκληση στον ΟΗΕ να αντικατοπτρίζει τον σημερινό κόσμο.

«Πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι η Αφρική δεν έχει ακόμη ένα Μόνιμο Μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Οι θεσμοί πρέπει να αντανακλούν τον σημερινό κόσμο, όχι αυτόν πριν από 80 χρόνια. Η Σύνοδος Κορυφής του Μέλλοντος του Σεπτεμβρίου θα είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε τις μεταρρυθμίσεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης και να οικοδομήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη», είχε αναφέρει ο Γκουτέρες σε ανάρτησή του στις 21 Ιανουαρίου.

Η Ινδία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για οκτώ θητείες (16 χρόνια).

Νωρίτερα, δίνοντας έμφαση στην αυξανόμενη παγκόσμια υποστήριξη για τη μόνιμη ένταξη της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων S Jaishankar είπε ότι μερικές φορές τα πράγματα δεν δίνονται γενναιόδωρα και κάποιος πρέπει να το εκμεταλλευτεί.

«Κάθε χρόνος που περνά, η αίσθηση στον κόσμο είναι ότι η Ινδία πρέπει να είναι εκεί, και μπορώ να νιώσω αυτή την υποστήριξη... Ο κόσμος δεν δίνει πράγματα εύκολα και γενναιόδωρα· μερικές φορές πρέπει να τα πάρεις», είπε το ΕΑΜ σε μια ερώτηση σχετικά με μια μόνιμη έδρα για την Ινδία στο ΣΑΗΕ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar εξέφρασε την ανησυχία του ότι η απροθυμία των Ηνωμένων Εθνών να μεταρρυθμιστεί η δομή του θα καθιστούσε τον οργανισμό «αναχρονιστικό», ωθώντας τους ανθρώπους να αναζητήσουν λύσεις αλλού. Έκανε μια αναλογία παρομοιάζοντας την κατάσταση με επιβάτες σε λεωφορείο, κάνοντας μια «απρεπή» αναφορά στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, είχε σημειώσει, «Όταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ, ο κόσμος εκείνη την εποχή ήταν τελείως διαφορετικός από σήμερα. Εκείνη την εποχή υπήρχαν 51 ιδρυτικά μέλη στον ΟΗΕ. Σήμερα ο αριθμός των χωρών που περιλαμβάνονται στον ΟΗΕ είναι περίπου 200. Παρόλα αυτά, τα μόνιμα μέλη στο ΣΑΗΕ εξακολουθούν να είναι τα ίδια».