ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στη Γαλλία: Οι αγρότες περικύκλωναν το Παρίσι - Απειλούν να μπουν με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα

Χάος στη Γαλλία: Οι αγρότες περικύκλωναν το Παρίσι - Απειλούν να μπουν με τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γάλλοι αγρότες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον πρωθυπουργό Ατάλ

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA, επιβεβαίωσε απόψε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, παρά τις ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος να εφαρμόσει σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αγροτών.

«Αυτά που ειπώθηκαν απόψε το βράδυ δεν κατευνάζουν την οργή, πρέπει να γίνουν περισσότερα», είπε ο Αρνό Ρουσό μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κινητοποίηση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η γαλλική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιό της για κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά καύσιμα, την ώρα που οι αγρότες περικύκλωναν το Παρίσι και απειλούσαν να μπουν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους.

Ο Ρουσό είπε ωστόσο ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ «δεν ανταποκρίθηκαν σε όλες τις προσδοκίες μας» αν και σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στο θέμα των καυσίμων «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων ήταν «μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», κατέληξε.

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε ο Ατάλ:

– Σημαντική απλούστευση της γραφειοκρατίας. Ο βασικός εκπρόσωπος του κράτους θα είναι ο περιφερειάρχης κι όχι το Παρίσι.

– Ένας συνολικός έλεγχος τον χρόνο κι όχι πολλαπλοί.

-Γρήγορη επιστροφή φόρων και άμεση αποζημίωση.

– Ακύρωση της αύξησης του φόρου του ντιζελ για τα αγροτικά μηχανήματα.

– Άμεσες βοήθειες για βιολογικές καλλιέργειες και αμπελοκαλλιέργειες.

-Απλούστευση και βοήθεια στη διαχείριση του νερού.

– Οι νόμοι δίκαιων απολαβών των παραγωγών από τη βιομηχανία τροφίμων και διανομής θα τηρηθούν με πρόστιμα 2% του τζίρου της εταιρείας σε περίπτωση παράβασης.

– Ο Μακρόν θα ζητήσει απλούστευση της κοινής αγροτικής πολιτικής στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου.

- Η Γαλλία εναντιώνεται στην υπογραφή συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με τη Λατινική Αμερική (MERCOSUR).