ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Ρωσία: «Αν όχι ο Πούτιν, ποιος;» - Για τους πολίτες δεν υπάρχει εναλλακτικός υποψήφιος

Εκλογές στη Ρωσία: «Αν όχι ο Πούτιν, ποιος;» - Για τους πολίτες δεν υπάρχει εναλλακτικός υποψήφιος

Πολλοί Ρώσοι δεν βλέπουν εναλλακτικό υποψήφιο, εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, φαβορί ούτως ή άλλως, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Μαρτίου

Σε έναν εκθεσιακό χώρο απέναντι από το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν περπατά σε μια σκηνή. Ακούγεται ενθουσιώδες χειροκρότημα και το πλήθος σηκώνεται όρθιο. Οι προσκεκλημένοι - πολλοί από τους οποίους είναι διασημότητες στη Ρωσία - υποστηρίζουν επίσημα την υποψηφιότητα του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου είναι υποψήφιος για πέμπτη θητεία. Το κοινό είναι πολύ ευχαριστημένο.«Είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης, ο πιο θαρραλέος και σοφός άνθρωπος», λέει ο κινηματογραφιστής Αντρέι Κοντσαλόφσκι. «Ο ρωσικός λαός δεν ήταν ποτέ τόσο ενωμένος στην υποστήριξή του στον πρόεδρό του», ισχυρίζεται η τραγουδίστρια Nαντέζνα Μπάμπκινα. «Και όποιος προσπαθήσει να το αποτρέψει αυτό θα αποτύχει».

Η ιδέα πίσω από την εκδήλωση (και αυτή την υποστήριξη διασημοτήτων υψηλού προφίλ) φαίνεται πως είναι να δείξει ότι ο υποψήφιος Πούτιν παίζει σε ένα δικό του πρωτάθλημα: «Πρέμιερ Λιγκ Πούτιν» Αυτό είναι ένα πρωτάθλημα που δημιούργησε και του οποίου είναι ο επικεφαλής. Το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας είναι το πολιτικό σύστημα του κ. Πούτιν. τους κανόνες του παιχνιδιού του? την εκλογή του. Οι πιο ένθερμοι επικριτές του Πούτιν έχουν τεθεί εκτός παιχνιδιού, εδώ και καιρό. Κάτι που κάνει τις εκλογές εδώ μάλλον προβλέψιμες.

Η Mαργαρίτα Σιμόνιαν, αρχισυντάκτρια του Russia Today, ήταν μεταξύ των διάσημων προσώπων που εμφανίστηκαν υπέρ του προέδρου Πούτιν Δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από 30 χρόνια στη Μόσχα, θυμάμαι ότι παρακολουθούσα ένα από τα πρώτα προγράμματα εκλογικών αναμετρήσεων της ρωσικής τηλεόρασης, για βουλευτικές εκλογές. Κανείς δεν είχε ιδέα ποιος θα κέρδιζε.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον αστρολόγο που έπρεπε να κάνει μια πολιτική πρόβλεψη. Πολύ σωστό πραγματικά, γιατί πριν από τρεις δεκαετίες, οι Ρώσοι είχαν στα μάτια τους αστέρια για τη δημοκρατία, την ελευθερία και το μέλλον της χώρας τους. Για τις ρωσικές εκλογές σήμερα δεν χρειάζονται αστρολόγοι ή κρυστάλλινες μπάλες. Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα καταλήξουν σε μια συντριπτική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει το BBC.

Γιατί είναι βέβαια η νίκη Πούτιν;

Πρώτον, αν και το δικό του δεν θα είναι το μόνο όνομα στο ψηφοδέλτιο, οι αμφισβητίες του κ. Πούτιν δεν θα περιλαμβάνουν μεγάλους αντιπάλους όπως ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Είναι αλήθεια ότι ένας άλλος επικριτής του Κρεμλίνου, ο Μπόριος Ναντιέζντιν, πιέζει να είναι στο ψηφοδέλτιο. Αλλά δεν είναι ο Ναβάλνι. Σχεδιάζει προσεκτικά τις επικρίσεις του για τον Πούτιν. Πιστεύεται επίσης ότι έχει διασυνδέσεις με την προεδρική διοίκηση.

Εάν καταλήξει να είναι υποψήφιος, θα είναι επειδή το Κρεμλίνο αποφάσισε ότι είναι προς το συμφέρον του Πούτιν να αντιμετωπίσει έναν προβλέψιμο αντίπαλο. Επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία, λέει ότι έχει αρκετές υπογραφές για να είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Δεύτερον, στη Ρωσία το Κρεμλίνο ελέγχει την τηλεόραση. Ο Πούτιν λαμβάνει τεράστιο χρόνο ομιλίας κατά τον οποίο τον επαινούν πολύ και σπάνια τον επικρίνουν, μία διαδικασία βολική εν όψει των εκλογών. Και τέλος υπάρχει ένας ακόμη λόγος που ο Πούτιν θα τα πάει καλά. «Όλοι υποστηρίζουμε την απόφασή σας να λάβετε μέρος στις εκλογές. Επειδή ήσασταν στην εξουσία από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου» δήλωσε ο Αλεξάντερ, ένας νεαρός τηλεοπτικός ρεπόρτερ στη συνέντευξη Τύπου του Πούτιν στο τέλος του έτους.

Υπάρχουν πολλοί Ρώσοι σαν τον Αλεξάντερ που δεν μπορούν να φανταστούν κανέναν άλλο στο Κρεμλίνο. Όχι απαραίτητα επειδή λατρεύουν τον Πούτιν. Απλώς δεν βλέπουν καμία εναλλακτική, Οι άνθρωποι συχνά λένε: «Λοιπόν, αν όχι ο Πούτιν, τότε ποιος;»

Το Κρεμλίνο το έχει σχεδιάσει αυτό. Ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο αφαιρώντας τυχόν πιθανούς αμφισβητίες του ανθρώπου που κυβέρνησε τη Ρωσία, ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός, για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Με αυτόν τον τρόπο, έχει εξασφαλίσει οτι αυτή η ερώτηση :«τότε ποιος» μένει αναπάντητη.

Θέλουν αλλαγή με τον ίδιο «αρχηγό»

Στην πόλη Rzhev, 225 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, οι άνθρωποι μιλούν για τις ελπίδες τους για τις εκλογές, πολλοί φαίνεται να θέλουν αλλαγή - χωρίς να αλλάξουν τον αρχηγό. «Ελπίζω τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο γιατί τώρα υπάρχει στασιμότητα», λέει ένας νεαρός άνδρας που ονομάζεται Ίλια. «Αλλά εάν εκλεγεί κάποιος νέος, αυτό το άτομο μπορεί να μην αντεπεξέλθει στο βάρος της κυβέρνησης.

Κάποιος έμπειρος όπως ο Πούτιν μπορεί να αναπτύξει τη χώρα ακόμα και στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα. Έχω μεγάλες ελπίδες για τις εκλογές», λέει η συνταξιούχος Λιντίγια. «Ελπίζω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και η οικονομία θα βελτιωθεί. Αλλά σέβομαι τον Πούτιν».

«Δεν υπάρχει κανένας άλλος που θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του;» ρωτάει ο ανταποκριτής του BBC «Όχι τώρα.Ίσως ο Πούτιν να βρει κάποιον αργότερα. Αλλά νομίζω ότι θα είναι στην εξουσία για πολύ καιρό ακόμη». Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημαντικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες δεν φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει εκτεταμένη απογοήτευση στον πρόεδρο και Ανώτατο Διοικητή της Ρωσίας.

Ήταν απόφαση του Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή πλήρους κλίμακας. Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι πιστεύουν ότι σε μια περίοδο πολέμου είναι καθήκον τους να υποστηρίξουν τον ηγέτη τους, χωρίς να αμφισβητήσουν τα κίνητρά του ή τις συνέπειες. Άλλοι αποδέχονται την επίσημη αφήγηση/εναλλακτική πραγματικότητα ότι είναι η Δύση, όχι η Ρωσία, που ξεκίνησε τον πόλεμο.

BBC