ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος της...ντομάτας μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας: Οι δικές μας είναι οι καλύτερες λέει ο Σάντσεθ

Ο πόλεμος της...ντομάτας μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας: Οι δικές μας είναι οι καλύτερες λέει ο Σάντσεθ
AP

Οι αγρότες της Γαλλίας υποστηρίζουν ότι οι γείτονές τους Ισπανοί έχουν ένα άδικο πλεονέκτημα και παράγουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος

Την περασμένη εβδομάδα αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών, που υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους απολαμβάνουν ένα άδικο πλεονέκτημα, καθώς υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικά περιβαλλοντικά πρότυπα και μπορούν να παράξουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με το Politico, την Κυριακή, ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ φέρεται να υποστήριξε το επιχείρημα αυτό σε επίσκεψη που πραγματοποίησε σε φάρμα στο Indre-et-Loire, αφού είπε σε έναν αγρότη, ότι δεν είναι δίκαιο, γείτονες χώρες να χρησιμοποιούν παρασιτοκτόνα που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία.

Πρόσθεσε δε ότι ήταν «υποκριτικό» να εισάγονται φρούτα και λαχανικά από μέρη που «καταστρέφουν το δικό τους οικοσύστημα», για την παραγωγή τους.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες όμως, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε τα σχόλια του Ατάλ, επαινώντας την ισπανική παραγωγή, λέγοντας ότι η δημοφιλία της οφείλεται στην ανώτερη ποιότητά της.

«Η επιτυχία των προϊόντων μας είναι το αποτέλεσμα των τεράστιων καινοτόμων προόδων στον αγροτικό τομέα αλλά και τη σκληρή δουλειά των Ισπανών αγροτών», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ απάντησε και στα αρνητικά σχόλια της πρώην υπουργού Οικολογίας της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία ισχυρίστηκε ότι τα ισπανικά προϊόντα είναι «ψευτο-βιολογικά» και δήλωσε ότι οι ντομάτες της χώρας δεν τρώγονται.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απαρίθμησε την πλούσια ποικιλία από «νόστιμες» ντομάτες που παράγει η χώρα του και είπε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ο Σάντσεθ προσκάλεσε την Ρουαγιάλ να πάει στην Ισπανία και να τις δοκιμάσει. «Θα καταλάβει αμέσως γιατί είναι ασυναγώνιστες», είπε.