ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Απείλησαν 9χρονη όμηρο με μαχαίρι - Η οδύσσεια της Έμιλι Χαντ και ο εφιάλτης στο «κουτί»

H Έμιλι Χαντ με τον πατέρα της
H Έμιλι Χαντ με τον πατέρα της
ΑΡ

Ο πατέρας της Έμιλι Χαντ, η οποία συνελήφθη από τη Χαμάς και αφέθηκε ελεύθερη μετά από 50 ημέρες αιχμαλωσίας λέει οτι υποφέρει ακόμη από κρίσεις πανικού και συχνά μιλάει ψιθυριστά. Ολα όσα είπε για την περιπέτειά τους σε νέα του συνέντευξη

Ο πατέρας της Έμιλι Χαντ, η οποία συνελήφθη όμηρος από τη Χαμάς από το σπίτι της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και αφέθηκε ελεύθερη μετά από 50 ημέρες αιχμαλωσίας, είπε ότι υποφέρει από κρίσεις πανικού και συχνά μιλάει ψιθυριστά. Πρόσθεσε επίσης ότι απειλήθηκε με μαχαίρι κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας της.

Ο Τόμας Χαντ, ο οποίος κατάγεται από το Δουβλίνο, είπε ότι η Έμιλι μιλάει «πολύ λίγο» για τον χρόνο που πέρασε στην αιχμαλωσία, σε συνέντευξή της στον ισραηλινό σταθμό Channel 12. «Απλώς κάθε τόσο, [δίνει] μικρά αποσπάσματα πληροφοριών. Αλλά στην πραγματικότητα δεν επιτρέπεται καν να την ανακρίνουμε με οποιονδήποτε τρόπο, όπως μας είπαν οι ψυχολόγοι. Είπαν, "Όχι, ό,τι θέλει, θα το πει οικειοθελώς»

«Μου είπε ότι τους απειλούσαν με μαχαίρι να κάνουν ησυχία. Αυτή είναι μία απαίσια σκέψη στο μυαλό σου ως γονέας, ότι έζησε αυτόν τον τρόμο».

Όμως ο κ. Χαντ θέλει να επιστρέψει στο σπίτι τους στο Μπεέρι, όπου έλαβε χώρα η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.«Όλοι θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι. Τα σπίτια είναι κατεστραμμένα. Το αίμα των φίλων μας στους δρόμους, στα μονοπάτια, στο γρασίδι, στην ίδια τη γη. Αλλά ναι, θέλουμε ακόμα να επιστρέψουμε. Αν δεν πάμε πίσω, θα έχουν κερδίσει».

Η Έμιλι όμως είναι λιγότερο πρόθυμη: «Από τη μια πλευρά, είναι πραγματικά, πολύ κοντά στο κουτί» - ο όρος που χρησιμοποιεί η 9χρονη για να αναφερθεί στη Γάζα. Από την άλλη, όλοι οι φίλοι είναι εκεί. Οπότε δεν ξέρω», είπε.

Ο πατέρας της προσθέτει οτι το όνειρό του για την Έμιλι είναι να «αναρρώσει πλήρως». «Να τελειώσουν οι κρίσεις πανικού, οι ψίθυροι. Να νιώθει ασφάλεια - ψυχικά, συναισθηματικά. Ελπίζω να έχει μια υγιή, ευτυχισμένη, φυσιολογική ζωή όπως κάθε γονιός θέλει για τα παιδιά του» είπε.

Όμως ζήτησε να γίνει μια «εύλογη» συμφωνία με τη Χαμάς για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων. «Αν με ρωτήσεις ως γονέα, ως φίλο ανθρώπων που έχουν συλληφθεί, πρέπει να πω, κάνε τη συμφωνία. Δώστε τους ό,τι θέλουν για να έρθουν όλοι πίσω. Αν με ρωτάτε ως κάποιον στην εξουσία που κάνει αυτή τη συμφωνία, πρέπει να γίνει μια λογική συμφωνία. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να πιστεύουν ότι μπορούν να ζητήσουν οτιδήποτε.

Οι αναφορές για το τι περνούν οι όμηροι, απλώς αυξάνουν τον πόνο, τον εφιάλτη. Ήμουν πολύ τυχερός που πήρα το κοριτσάκι μου πίσω. Πρέπει να ελπίζουμε και να προσευχόμαστε για κάθε άλλο όμηρο που κρατείται εκεί»

Την επομένη της συνέντευξης, η οικογένεια επρόκειτο να γιορτάσει τα γενέθλια της πρώτης συζύγου του Χαντ, Νάρκις, η οποία πυροβολήθηκε από τη Χαμάς στο Μπεέρι στις 7 Οκτωβρίου. Η Nαρκις ήταν η μητέρα των δύο ενήλικων παιδιών του και βοήθησε επίσης στην ανατροφή της Έμιλι, μετά τον θάνατο της μητέρας της από καρκίνο όταν ήταν μικρή.

«Θα γινόταν 55. Δεν έχει ταφεί ακόμη σε μόνιμο μέρος. Η Nάρκις ήταν πραγματικά η δεύτερη μητέρα της. Και η Eμιλι την αγαπούσε σαν μητέρα. Έτσι θα είναι μια δύσκολη μέρα αύριο, αλλά πρέπει να την τιμήσουμε»