ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Σαουδική Αραβία – Αναζητά «φόρμουλα» για νέα εκεχειρία στη Γάζα

ΗΠΑ: Ο Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Σαουδική Αραβία – Αναζητά «φόρμουλα» για νέα εκεχειρία στη Γάζα
AP.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε σήμερα (05/02) στη Σαουδική Αραβία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν, έφθασε σήμερα (05/02) στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο του σταθμό σε μία νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, καθώς και να συμβάλλει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας.

Αυτή είναι η πέμπτη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου. Το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν έρχεται σε μία τεταμένη στιγμή, εν μέσω των αμερικανικών επιδρομών κατά πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, ως απάντηση σε επίθεση με drone την περασμένη εβδομάδα στην Ιορδανία, που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισε δεκάδες.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα, με την επιδίωξη να συνεισφέρει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.

Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον «ντε φάκτο» ηγέτη του βασιλείου, τον Πρίγκιπα – Διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Σχετικές ειδήσεις