ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πληροφορίες για άμαχους νεκρούς από τα πλήγματα του Ισραήλ στη Χομς

Συρία: Πληροφορίες για άμαχους νεκρούς από τα πλήγματα του Ισραήλ στη Χομς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην επαρχία Χομς

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ το συριακό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «ορισμένο αριθμό» νεκρών και τραυματισμένων αμάχων, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο απολογισμό σε αυτό το στάδιο.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων δυο αμάχων, σε ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Χομς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Από την πλευρά του, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα από (τον εναέριο χώρο) βόρεια της Τρίπολης (σ.σ. του Λιβάνου), στοχοποιώντας θέσεις στην πόλη Χομς και στα περίχωρά της σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ορισμένο αριθμό αμάχων».

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που εικονίζουν σωστικά συνεργεία να ψάχνουν στα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε και να μεταφέρουν θύμα με φορείο.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, τουλάχιστον ένα κτήριο κατέρρευσε εντελώς στη Χομς.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους από αέρος, βάζοντας στο στόχαστρο δυνάμεις προσκείμενες στο Ιράν, όπως ιδίως το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, σύμμαχο της Δαμασκού, καθώς και τον συριακό στρατό.

Οι ισραηλινές επιθέσεις πολλαπλασιάστηκαν αφότου ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Τον περασμένο μήνα, ισραηλινοί βομβαρδισμοί κοντά στη Δαμασκό σκότωσαν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους μαχητές προσκείμενους στο Ιράν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Το Ισραήλ σπανίως επιβεβαιώνει δημόσια τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Συρία, όμως έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δεν θα επιτρέψει το Ιράν, που υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς εναντίον οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, σε αντίποινα για επίθεση με drone εναντίον βάσης υποστήριξης στην Ιορδανία η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.