ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Προτείνει εκεχειρία 135 ημερών σε τρείς φάσεις και πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα

H απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας Ισραήλ-ΗΠΑ
H απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας Ισραήλ-ΗΠΑ
ΑΡ

Πόλεμος Ισραήλ-Γάζας: Η Χαμάς απαντά στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός με ένα σχέδιο εκεχειρίας 135 ημερών

Η Χαμάς απαιτεί μεταξύ άλλων την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα για να δεχθεί την πρόταση εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η οργάνωση έχει διατυπώσει μια σειρά από αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομήρων για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και της ανοικοδόμησης της Γάζας, ως απάντηση στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Η ένοπλη ομάδα ζητά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου μετά από τρεις φάσεις εκεχειρίας 45 ημερών. Η προσφορά το πιθανότερο είναι να μην γινει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος έχει ζητήσει «ολική νίκη» στη Γάζα.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να επιτευχθεί μια μέση λύση για να προχωρήσει η διαδικασία. Η απάντηση της Χαμάς είναι μια αντιπροσφορά στο σχέδιο που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου - λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του εγγράφου της Χαμάς που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, η Χαμάς προτείνει:

Μια πρώτη παύση 45 ημερών στις μάχες κατά την οποία όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, άνδρες κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα ανταλλάσσονταν με Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσύρονταν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας και θα ξεκινούσε η ανοικοδόμηση νοσοκομείων και προσφυγικών καταυλισμών.

Μια δεύτερη φάση θα επέτρεπε στους υπόλοιπους άνδρες Ισραηλινούς ομήρους να αντλλαχθούν με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και οι ισραηλινές δυνάμεις να εγκαταλείψουν εντελώς τη Γάζα. Και κατά την τρίτη και τελευταία φάση, οι δύο πλευρές θα αντάλλασσαν σορούς και σώματα.

Η συμφωνία θα αυξήσει επίσης τις παραδόσεις τροφίμων και άλλης βοήθειας στη Γάζα. Μέχρι το τέλος της παύσης των 135 ημερών στις μάχες, η Χαμάς λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου θα είχαν ολοκληρωθεί.

Η πρόταση έλαβε μια χλιαρή απάντηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την χαρακτήρισε «λίγο υπερβολική». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολλή δουλειά να γίνει» για να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αλλά τόνισε τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς ειρήνης.

Μια προηγούμενη εκεχειρία μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο οδήγησε στην απελευθέρωση περίπου 100 ομήρων σε ανταλλαγή με 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Η ένοπλη ομάδα έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 27.500 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 65.000 τραυματίστηκαν από τον πόλεμο που ξεκίνησε το Ισραήλ ως απάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τα αιτήματα της Χαμάς για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων είναι πιθανό να θεωρηθούν εντελώς απαράδεκτα από το Ισραήλ. Ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι ο στόχος είναι η «ολική νίκη», οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά και ορισμένοι επιμένουν ότι δεν είναι καν εφικτό στρατιωτικά.