ΚΟΣΜΟΣ

Μέσα στα τούνελ της Χαμάς, όπου κρύβονται οι ηγέτες της και κρατούν σε «κλουβιά» τους ομήρους

Μέσα στα τούνελ της Χαμάς, όπου κρύβονται οι ηγέτες της και κρατούν σε «κλουβιά» τους ομήρους

Μια ματιά μέσα στις καλά εξοπλισμένες σήραγγες της Χαμάς δείχνει πώς οι ηγέτες της αποφεύγουν τη σύλληψη και κρύβουν ομήρους

Μία σήραγγα της Χαμάς, μήκους ενός χιλιομέτρου ανακαλύφθηκε από τον ισραηλινό στρατό, όπως ανακοίνωσε ο IDF.

Το εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο, βρίσκεται κάτω από μία βομβαρδισμένη γειτονιά στο Χαν Γιούνις, κατασκευάστηκε για να στεγάσει ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και, για ένα διάστημα, χρησιμοποιούσε για να κρατήσει ισραηλινούς ομήρους.

Ένα φρεάτιο πρόσβασης κρυμμένο σε ένα ανεπιτήδευτο οικογενειακό σπίτι οδηγεί σε ένα εκλεπτυσμένο υπόγειο με πολλές κουζίνες, εξοπλισμένες με σόμπες αερίου και ψυγεία, καθώς και υπνοδωμάτια και μπάνια.

Μια πύλη με μεταλλικά κάγκελα φράζει την είσοδο σε έναν θάλαμο που έχει μετατραπεί σε κελί. Ισραηλινοί ερευνητές λένε ότι τα ιατροδικαστικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του DNA, δείχνουν ότι τουλάχιστον 12 άτομα που απήχθησαν από τους μαχητές κατά την επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ κρατήθηκαν στο κελί ή αλλού στο συγκρότημα.

Η Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο σηράγγων , στρατώνων, οπλοστασίων και άλλων εγκαταστάσεων κάτω από τις πυκνοκατοικημένες πόλεις της Γάζας για να κρύψει τους μαχητές, τα όπλα και τους ομήρους της από τους Ισραηλινές δυνάμεις.

Αυτός ο υπόγειος κόσμος έχει καταστρέψει τις προσπάθειες του Ισραήλ να «εξαφανίσει» τη Χαμάς, της οποίας οι μαχητές επιτέθηκαν στο Ισραήλ και σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, στις 7 Οκτωβρίου— την πιο θανατηφόρα ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Ο πόλεμος στις σήραγγες είναι ύπουλος και αργός, λένε Ισραηλινοί αξιωματικοί.

Εν τω μεταξύ, για τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου, οι ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη, να κρύψουν ομήρους και να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους, χρησιμοποιώντας κυρίως τα εκτεταμένα, κρυφά υπόγεια συγκροτήματά τους , λέει ο ισραηλινός στρατός.

Σε ένα οδοιποριρκό της Wall Street Journal στο υπόγειο τούνελ η διαδρομή περιελάμβανε σωρούς από σκυρόδεμα και χάλυβα και άδεια, φουσκωμένα κουφώματα κτιρίων. Κάποιοι είχαν γραμμένα εβραϊκά γκράφιτι, συμπεριλαμβανομένων μνημείων για τους πεσόντες Ισραηλινούς στρατιώτες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο υπόγειος ιστός κάτω από τη γειτονιά, σε σημεία 15 με 25 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, φαινόταν να έχει εγκαταλειφθεί με σχετική βιασύνη. Τα πιάτα έμειναν στους νεροχύτες, οι κουβέρτες και τα στρώματα ήταν σκουπίδια στα πατώματα. Ένα ροζ καλάθι σκουπιδιών ήταν γεμάτο με πεταμένες ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών και αντιμυκητιακής κρέμας.

Οι διάδρομοι ήταν σκοτεινοί, στενοί και αρκετά ψηλοί για να περάσουν σε μια θέση σκύψιμο. Οι τοίχοι ενισχύθηκαν με σκυρόδεμα και ηλεκτρικά καλώδια κατά μήκος των σηράγγων.

Στο τέλος της η σήραγγα άνοιξε σε ένα ζωντανό συγκρότημα με πλακάκια στο δάπεδο, τους τοίχους και τις οροφές. Οι θολωτοί θάλαμοι είχαν οροφές περίπου στο ύψος ενός συνηθισμένου διαμερίσματος. Τα δωμάτια ήταν εξοπλισμένα με ηλεκτρικούς ανεμιστήρες για να αντιμετωπίσουν την αποπνικτική ζέστη και την υγρασία του λαγούμιου.

Διάσπαρτα σε όλο το συγκρότημα ήταν άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού. Ορισμένοι διάδρομοι μπλοκαρίστηκαν από σάκους με άμμο που κατασκευάστηκαν με σάκους αλευριού που φέρουν το όνομα και το λογότυπο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ , η οποία παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Τα διαμερίσματα είχαν προστατευτικές μεταλλικές πόρτες στις εισόδους τους. Η εγκατάστασή τους, σύμφωνα με καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Reichman του Ισραήλ και συγγραφέα ενός βιβλίου για τις υπόγειες μάχες, θα ήταν εμπόδιο στις ισραηλινές προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν drones, ρομπότ ή σκύλους για να βοηθήσουν στην εκκαθάριση του υπόγειου λαβύρινθου.

Η Ρίτσμοντ-Μπαράκ είπε ότι η απόφαση της Χαμάς να κρατήσει ομήρους υπόγεια έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τον ισραηλινό στρατό να πολεμήσει στις σήραγγες και να τους καταστρέψει. «Οι όμηροι εκπληρώνουν μια διπλή λειτουργία - ως διαπραγματευτικό χαρτί και ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι υπόγειες επιχειρήσεις τους επικεντρώνονται τώρα στην άσκηση πίεσης στη Χαμάς για να την αναγκάσουν να αποδεχτεί όρους ευνοϊκότερους για το Ισραήλ σε μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων .