ΚΟΣΜΟΣ

Mάικλ Τζάκσον: Ο κατάλογός του πωλήθηκε στο μεγαλύτερο deal στην ιστορία της μουσικής

O Mάικλ Τζάκσον
O Mάικλ Τζάκσον
ΑΡ

Ο κατάλογος του Μάικλ Τζάκσον πωλήθηκε στη Sony, στο μεγαλύτερο deal μέχρι στιγμής στη μουσική βιομηχανία, αναφέρει το BBC

Η Sony Music φέρεται να έχει πληρώσει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το ήμισυ του μουσικού καταλόγου του Μάικλ Τζάκσον. Εάν η πληροφορία είναι ακριβής αναφέρει το BBC, θα σήμαινε ότι τα μουσικά περιουσιακά στοιχεία του τραγουδιστή ξεπερνούν τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια

To «χρυσό ντιλ» θα ήταν επίσης το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ για τη δουλειά ενός και μόνο καλλιτέχνη. Ο Μάικλ Τζάκσον, που πέθανε το 2009 σε ηλικία 50 ετών, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους αστέρες της ποπ όλων των εποχών, πουλώντας περισσότερους από 400 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Ο αριθμός αυτό αμφισβητείται και μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος. Το άλμπουμ του του 1982, με τίτλο Thriller, εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, σύμφωνα με τα βιβλία των Ρεκόρ Γκίνες.

Ο «βασιλιάς της ποπ» είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στις υπηρεσίες ροής, με σχεδόν 40 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές στο Spotify. Τα τραγούδια του Billie Jean και Beat It έχουν «παιχτεί» πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές μόνο στο Spotify. Μια επερχόμενη βιογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του Τζάκσον στον ομώνυμο ρόλο θα αυξήσει επίσης αναμφίβολα το ενδιαφέρον.

Η συμφωνία για τον κατάλογο εκτιμάται επίσης ότι περιλαμβάνει κομμάτια άλλων καλλιτεχνών που αποκτήθηκαν από το εκδοτικό συγκρότημα Mijac του Jackson, που περιλαμβάνει επιτυχίες καλλιτεχνών πρώτης γραμμής όπως οι Ρέι Τσαρλς, Έλβις Πρίσλεϊ και Αρίθα Φράνκλιν. Η πώληση συμφωνήθηκε με το Estate του Μάικλ Τζάκσον, που διαχειρίζεται τις υποθέσεις του αείμνηστου σταρ.

Η πώληση καταλόγων μουσικής πίσω μπορεί να είναι οικονομικά προσοδοφόρα. Ο Μπρους Σπρίνγκστιν φέρεται να κέρδισε 500 εκατομμύρια δολάρια , ενώ ο Μπομπ Ντίλαν φέρεται να έχει λάβει μέχρι και 450 εκατομμύρια δολάρια για το δικό του. Το ροκ συγκρότημα Queen φέρεται να σχεδιάζει μια παρόμοια συμφωνία.