ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε όποιον σύμμαχο του ΝΑΤΟ δεν πληρώνει»

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του ως μέρος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Σε μια συγκέντρωση το Σάββατο (10/2), είπε ότι είχε πει κάποτε σε έναν ηγέτη ότι δεν θα προστατεύσει ένα έθνος πίσω από τις πληρωμές του και ότι θα «ενθάρρυνε» τους επιτιθέμενους να «κάνουν ό,τι διάολο θέλουν».

Τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να υπερασπιστούν οποιοδήποτε έθνος στο μπλοκ δέχεται επίθεση. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα σχόλια «αποκρουστικά και ασύνδετα». Απευθυνόμενος στο πλήθος κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα, ο Τραμπ είπε ότι έκανε τα σχόλιά του για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια συνάντησης ηγετών χωρών του ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε ότι ο ηγέτης μιας «μεγάλης χώρας» είχε παρουσιάσει μια υποθετική κατάσταση στην οποία δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις εντός του ΝΑΤΟ και είχε δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα. Ο Τραμπ είπε ότι ο ηγέτης είχε ρωτήσει εάν οι ΗΠΑ θα έρχονταν να βοηθήσουν τη χώρα του σε αυτό το σενάριο, κάτι που τον ώθησε να απαντήσει.

«Είπα: "Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;"... "Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις» Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο πρώην πρόεδρος «ενθαρρύνει τις εισβολές των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα» και χαρακτήρισε τα σχόλια «αποκρουστικά και απαράδεκτα». Πρόσθεσε ότι η δήλωση «θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό».

Ο Τραμπ, φαβορί για να κερδίσει εκ νέου το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ασκεί επί μακρόν κριτική στο ΝΑΤΟ και αυτό που θεωρεί ως υπερβολικό οικονομικό βάρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εγγυηθεί την άμυνα άλλων 30 εθνών.

Η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία. Έκτοτε θρηνούσε για το ποσό των χρημάτων των ΗΠΑ που αποστέλλονται στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική υποστήριξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα - συνολικού ύψους άνω των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Λευκού Οίκου από τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν μπλοκάρει από την αλλαγή του έτους κάθε νέα χρηματοδότηση - απαιτώντας σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης στις ΗΠΑ στα νότια σύνορά τους και στη συνέχεια αρνήθηκαν το τροποποιημένο νομοσχέδιο όταν παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ πανηγύρισε αυτή την απόρριψη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Σαββάτου, λέγοντας ότι οι προτάσεις του προέδρου Μπάιντεν ήταν «καταστροφικές». Τα δύο ζητήματα έχουν πλέον διαχωριστεί με επιτυχία, πράγμα που σημαίνει ότι οι γερουσιαστές μπορούν πλέον να συζητούν χωριστά για τα χρήματα της βοήθειας.