ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Ράφα - «Eίναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι»

Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στη Ράφα
Διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στη Ράφα
ΑΡ

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους της Ράφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα «δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ασφάλεια» περισσότερων από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί καταφύγιο.

Είπε ότι πολλοί εκτοπισμένοι στη νότια πόλη της Γάζας είναι «εκτεθειμένοι και ευάλωτοι» και πρέπει να προστατευτούν. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Türk λέει ότι οποιαδήποτε επίθεση θα ήταν «τρομακτική" και πολλοί άμαχοι "θα σκοτωθούν πιθανότατα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στα στρατεύματα να προετοιμαστούν για την επέκταση της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα. Ορκίστηκε να νικήσει τους ένοπλους της Χαμάς που κρύβονταν στην πόλη.

Η Ράφα έχει δεχθεί σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες, με πολλές απώλειες. Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων είναι τώρα στριμωγμένο στην πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου ζούσαν μόνο 250.000 άνθρωποι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο.

Πολλοί από τους εκτοπισμένους ζουν σε πρόχειρα καταφύγια ή σκηνές σε άθλιες συνθήκες, με περιορισμένη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό ή φαγητό. Ο πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε εκ νέου έκκληση για προστασία των πολιτών της Ράφα μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.

«Πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, εγκαταλείποντας τη βία στο βορρά και τώρα είναι στοιβαγμένοι στη Ράφα, εκτεθειμένοι και ευάλωτοι», είπε ο Aμερικανός ηγέτης. «Πρέπει να προστατεύονται. Και είμαστε επίσης ξεκάθαροι από την αρχή, αντιτιθέμεθα σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα χωρίς τη δέουσα προσοχή για τους πρόσφυγες εκεί. Η Ράφα έχει δεχθεί σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες, με αρκετούς θανάτους να αναφέρονται στη νότια πόλη της Γάζας. Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην ξεκινήσει την προγραμματισμένη του επίθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ θα πρέπει να «σταματήσει και να σκεφτεί σοβαρά» προτού αναλάβει περαιτέρω δράση στη Ράφα. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τους συμμάχους του Ισραήλ να σταματήσουν να στέλνουν όπλα, καθώς «πάρα πολλοί άνθρωποι» σκοτώνονται στη Γάζα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση εισβολής στη Ράφα. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Χαμάς της Γάζας δήλωσαν ότι μπορεί να υπάρξουν «δεκάδες χιλιάδες» θύματα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε επιχείρηση θα υπονόμευε επίσης τις συνομιλίες για πιθανή απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας αφού τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από ένοπλους υπό την ηγεσία της Χαμάς, οι οποίοι συνέλαβαν επίσης ομήρους 253 ανθρώπους. Αρκετοί από αυτούς τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, αλλά το Ισραήλ λέει ότι 134 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι 164 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν στη Γάζα την τελευταία ημέρα. Το υπουργείο αναφέρει ότι 28.340 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 68.000 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα από τις 7 Οκτωβρίου.