ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστικός ζήτησε από την Καμάλα Χάρις να επικαλεστεί ειδική τροπολογία για απομάκρυνση του Μπάιντεν

Δικαστικός ζήτησε από την Καμάλα Χάρις να επικαλεστεί ειδική τροπολογία για απομάκρυνση του Μπάιντεν
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν είναι σωματικά σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του

Ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνια Πάτρικ Μόρισεϊ κάλεσε σήμερα την αντιπρόεδρο Χάρις να επικαλεστεί την 25η τροπολογία κατά του προέδρου Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν είναι σωματικά σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Μόρισεϊ υποστήριξε ότι η ψυχική υγεία του Μπάιντεν αποτελεί σοβαρή ανησυχία μετά τη δημοσίευση της έκθεσης 388 σελίδων του ειδικού εισαγγελέα την περασμένη εβδομάδα, η οποία περιγράφει τον πρόεδρο ως έναν «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη». Ο Μπάιντεν αντέδρασε επιθετικά σε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

«Η νοητική έκπτωση του προέδρου Μπάιντεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Αμερικανούς, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που το έθνος μας αντιμετωπίζει τη μία κρίση μετά την άλλη τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό», έγραψε ο Μόρισεϊ. «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να είναι πνευματικά υγιής».

Ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας δήλωσε ότι η έκθεση «δίνει μια σαφή εικόνα ενός προέδρου που δεν είναι κατάλληλος για τη δουλειά».

Η έκθεση ακολούθησε μια πολυετή έρευνα σχετικά με απόρρητα έγγραφα από την εποχή που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, τα οποία βρέθηκαν στο παλιό του γραφείο και στο ιδιωτικό του σπίτι στο Ντέλαγουερ.

Η 25η τροπολογία ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1965 προκειμένου να αποσαφηνιστεί η προεδρική διαδοχή μετά τη δολοφονία του πρώην προέδρου Κένεντι. Περιελάμβανε επίσης ένα τμήμα που επέτρεπε στον αντιπρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να απομακρύνουν έναν πρόεδρο από το αξίωμά του, εάν κριθεί σωματικά ανίκανος.