ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στο Ισραήλ για αξιωματούχο του ΟΗΕ που δήλωσε ότι η Χαμάς ειναι πολιτικό κίνημα

Οργή στο Ισραήλ για αξιωματούχο του ΟΗΕ που δήλωσε ότι η Χαμάς ειναι πολιτικό κίνημα

Πόλεμος Ισραήλ:  Την οργισμένη αντίδραση Ισραηλινών πολιτικών προκάλεσε αναφορά του επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά πολιτικό κίνημα».

«Ντροπή του», έγραψε στο Χ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ίσραελ Κατς, με την ανάρτησή του να συνοδεύεται από στιγμιότυπο της συνέντευξης Γκρίφιθς στο βρετανικό δίκτυο Sky News. Ο Κατς αποκάλεσε τη Χαμάς μια «ναζιστική οργάνωση».

Ο Γκρίφιθς, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, που κατέχει τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, ανέφερε την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Sky News πως «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση για εμάς φυσικά, όπως γνωρίζετε. Είναι ένα πολιτικό κίνημα».

Ο Γκρίφιθς, ο οποίος μίλησε για την πολυετή εμπειρία του στην Καμπότζη και τη Συρία, περιέγραψε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως τη χειρότερη που έχει δει. «Ο λόγος που είπα ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η χειρότερη, ήταν επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να δραπετεύσουν. Είναι αποκλεισμένοι», είπε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς, ο Γκρίφιθς τόνισε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο να εξαλείψει αυτές τις οργανώσεις χωρίς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που να περιλαμβάνει τις βλέψεις τους».

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν τόνισε στο X: «Η στάση του ΟΗΕ υπέρ της Χαμάς αποκαλύπτεται επιτέλους σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση».

Ο ίδιος περιέγραψε τον ΟΗΕ ως «έναν οργανισμό που δικαιολογεί τον τρόμο, προωθεί τη Χαμάς, κατηγορεί τα θύματα, που έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας» και κατηγόρησε τον Γκρίφιθς ως «συνεργάτη της τρομοκρατίας».

Να σημειωθεί πως ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτηρίζουν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.