ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει: Έτοιμος να σπάσει πρωτοφανές ρεκόρ ζέστης

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει: Έτοιμος να σπάσει πρωτοφανές ρεκόρ ζέστης
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Τρόμος από τις αδιανόητες για την εποχή θερμοκρασίες 

Ο Φεβρουάριος βρίσκεται σε πορεία να σπάσει έναν αριθμό ρεκόρ ζέστης, λένε οι μετεωρολόγοι, καθώς η ανθρωπογενής παγκόσμια θέρμανση και το φυσικό κλιματικό μοτίβο Ελ Νίνο ανεβάζουν τις θερμοκρασίες στην ξηρά και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Λίγο μετά τα μισά του πιο σύντομου μήνα του έτους, η έξαρση της θέρμανσης έχει γίνει τόσο έντονη που τα κλιματικά διαγράμματα εισέρχονται σε νέα επίπεδο, ιδίως για τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, αναφέρει ο Guardian.

«Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις της θερμοκρασίας στον ωκεανό, τη μεγαλύτερη δεξαμενή θερμότητας του κλίματος», δήλωσε ο δρ Τζόελ Χέρσεϊ αναπληρωτής επικεφαλής της μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το εύρος με το οποίο καταρρίφθηκαν τα προηγούμενα ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπερνά τις προσδοκίες, αν και η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε τροχιά να βιώσει τον θερμότερο Φεβρουάριο στην καταγεγραμμένη ιστορία, μετά από τα ρεκόρ Ιανουαρίου, Δεκεμβρίου, Νοεμβρίου, Οκτωβρίου, Σεπτεμβρίου, Αυγούστου, Ιουλίου, Ιουνίου και Μαΐου, σύμφωνα με τον γεωλόγο του Μπέρκλεϊ, Ζικ Χάουσφαδερ.

Είπε ότι η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων οδηγεί σε πορεία για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν και αυτή θα είναι η σύντομη, μέγιστη επίδραση του Ελ Νίνιο, αν ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων ετών και αρχίσει να ψύχεται τους επόμενους μήνες.

Το κλίμα έχει γίνει απρόβλεπτο

Αυτό κανονικά θα ήταν καλό νέο αν ακολουθούσε μια Λα Νίνια που θα μείωνε τη θερμοκρασία, αλλά ο Χάουσφάδερ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του κλίματος έχει γίνει πιο ασταθής και πιο δύσκολο να προβλεφθεί. «[Το περασμένο έτος] διέψευσε τόσο πολύ τις προσδοκίες που είναι δύσκολο να έχουμε τόση εμπιστοσύνη στις προσεγγίσεις που χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις στο παρελθόν», είπε.

«Θα έλεγα ότι ο Φεβρουάριος του 2024 είναι το φαβορί για να ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2016, αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο σε αυτό το σημείο, καθώς τα μοντέλα καιρού δείχνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μειωθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Έτσι, ενώ πιστεύω ότι αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες παρέχουν κάποιες ενδείξεις για επιτάχυνση του ρυθμού θέρμανσης τα τελευταία χρόνια δεν είναι απαραίτητα χειρότερα από ό,τι νομίζαμε».

Το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου σόκαρε τους παρατηρητές του καιρού. Ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, ο οποίος διατηρεί ιστολόγιο στο Extreme Temperatures Around the World, περιέγραψε την εκτίναξη των ρεκόρ θερμότητας χιλιάδων μετεωρολογικών σταθμών ως «κάτι τρελό», ως «απόλυτη τρέλα» και «ξαναγραμμένη κλιματική ιστορία».

Αυτό που τον εξέπληξε δεν ήταν μόνο ο αριθμός των ρεκόρ αλλά και ο βαθμός με τον οποίο πολλά από αυτά ξεπέρασαν οτιδήποτε είχε προηγηθεί. Είπε ότι το Μαρόκο είδε 12 μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν πάνω από 33,9C, που δεν ήταν μόνο εθνικό ρεκόρ για την πιο ζεστή χειμερινή ημέρα, αλλά και πάνω από 5C πάνω από τον μέσο όρο του Ιουλίου.