ΚΟΣΜΟΣ

Ανατροπή με την πιο γνωστή υπόθεση UFO της Αμερικής

Ανατροπή με την πιο γνωστή υπόθεση UFO της Αμερικής
Φωτ.: Unsplash

Νέες αναφορές για μια υπόθεση σχετικά με UFO που απασχόλησε για χρόνια της Αμερική 

Μια από τις πιο διάσημες υποθέσεις UFO της Αμερικής -αν όχι, η πιο διάσημη- επανέρχεται στο προσκήνιο, δεκαετίες αφότου η Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι την έλυσε.

Το περιστατικό του Ρόσγουελ το 1947 απασχόλησε τη φαντασία όλου του κόσμου, όταν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι είχε περισυλλέξει συντρίμμια από έναν «ιπτάμενο δίσκο».

Αλλά λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι άλλαξαν ρότα, ανακοινώνοντας ότι τα συντρίμμια προέρχονταν από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που είχε συντριβεί, προκαλώντας έκτοτε το ενδιαφέρον ολόκληρης της Αμερικής για τα UFO και τους ισχυρισμούς για κυβερνητική συγκάλυψη.

Τον περασμένο μήνα, ο Dr. Sean Kirkpatrick, επικεφαλής του Πενταγώνου για τέτοια θέματα ο οποίος αποχώρησε, προκάλεσε αντιδράσεις με το συμπέρασμα του γραφείου του: «Η έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας του 1994 ήταν σωστή. Η συντριβή του "ιπτάμενου δίσκου" του Ρόσγουελ ήταν απλώς συντρίμμια από ένα άκρως απόρρητο κατασκοπευτικό μπαλόνι του "Project Mogul"».

Αλλά ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην επιστημόνων της NASA, ανέφεραν στην DailyMail.com ότι τα επίσημα έγγραφα, που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους επιστήμονες που διηύθυναν το Project Mogul, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη θεωρία της κυβέρνησης.

Τι ήταν το Project Mogul

Από το 1947 έως τις αρχές του 1949, το Project Mogul ήταν μια προσπάθεια να εντοπιστούν από απόσταση τα ηχητικά κύματα που δημιουργούνταν από τις δοκιμές των σοβιετικών πυρηνικών όπλων.

Όμως οι επιστήμονες του Mogul αγωνίστηκαν να αναπτύξουν ένα σύστημα από αερόστατα και αισθητήρες μεγάλου ύψους που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σωστό «ηχητικό κανάλι» σε ύψος περίπου 50.000 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παλεύοντας συχνά με τις κακές καιρικές συνθήκες και με θέματα ασφάλειας αεροπορίας.

Στην πραγματικότητα, ένας μηχανικός αεροδιαστημικής της NASA - ο οποίος διεξήγαγε πειράματα με αερόστατα ατμόσφαιρας που δεν διέφεραν από το Mogul - δήλωσε στην DailyMail.com ότι η εν λόγω κρίσιμη εκτόξευση αερόστατου Mogul δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο μηχανικός επεσήμανε μια ημερολογιακή καταχώρηση της 4ης Ιουνίου 1947, γραμμένη από τον Διευθυντή Επιχειρήσεων Πεδίου του Project Mogul, Dr. Albert P. Crary, η οποία αναφέρει: «Καμία πτήση με αερόστατο ξανά λόγω σύννεφων. Πέταξε κανονικό ηχοβολέα σε συστάδα μπαλονιών».

«Αν πετούσε απλώς ένα σύμπλεγμα μπαλονιών από καουτσούκ με ένα sonobuoy [μια λεπτή, μήκους ενός μέτρου, συσκευή σόναρ], αυτό θα ανέβαινε και θα κατέβαινε σχετικά γρήγορα και δεν θα πήγαινε ποτέ πολύ μακριά», εξήγησε στην DailyMail.com αυτός ο μηχανικός της NASA, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Dr. David Rudiak, μέλος της ομάδας του αρχειακού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Άρλινγκτον για το «περιστατικό περί UFO του Ρόσγουελ», δήλωσε στην DailyMail.com ότι συμφωνεί. Ο ίδιος εξέτασε διεξοδικά τη θεωρία του μπαλονιού Mogul για τη συντριβή του Ρόσγουελ σε συνεργασία με τον πρώην ερευνητή της NASA-Ames Μπραντ Σπαρκς στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Μαζί επικεντρώθηκαν στην υποθετική πορεία πτήσης της ακυρωθείσας πτήσης του αερόστατου της 4ης Ιουνίου, η οποία είχε υπολογιστεί από τον βασικό μάρτυρα της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Mogul.

Αποκάλυψαν «πολυάριθμα μαθηματικά λάθη τύπου δημοτικού σχολείου».

Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα ATIA

Ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου, ο Sean Kirkpatrick, ο πρώτος διευθυντής του γραφείου επίλυσης ανωμαλιών όλων των τομέων, κατηγορεί πάντως μια ομάδα κυβερνητικών υπαλλήλων για «θεωρίες συνωμοσίας».

Σύμφωνα με τον Guardian o Sean Kirkpatrick μιλώντας σε ένα podcast αυτή την εβδομάδα, αφού παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα, υποστήριξε ότι όσοι υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας και εργάζονται για την αμερικανική κυβέρνηση και εντός αυτής, διαιωνίζουν μύθους για τα ΑΤΙΑ, για την έρευνα των οποίων ξοδεύονται στη συνέχεια εκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων.

Το «γραφείο επίλυσης ανωμαλιών» σε όλους τους τομείς του υπουργείου Άμυνας (Aaro) δημιουργήθηκε το 2022 για να συγκεντρώνει τις στρατιωτικές αναφορές για τις εμφανίσεις UAP. Η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση ιστορικών αρχείων της Aaro, η οποία έχει υποβληθεί στο Κογκρέσο και πρόκειται να δημοσιευθεί αργότερα φέτος, δεν περιέχει καμία απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής ή οποιαδήποτε κυβερνητική συγκάλυψη, λέει ο Kirkpatrick.