ΚΟΣΜΟΣ

Aΐτή: Κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της η πρώην πρώτη κυρία - Ήθελε να γίνει πρόεδρος

O δολοφονηθείς πρόεδρος της Αϊτής με τη σύζυγό του, Μαρτίν Μοϊζ
O δολοφονηθείς πρόεδρος της Αϊτής με τη σύζυγό του, Μαρτίν Μοϊζ
ΑΡ

Η πρώην πρώτη κυρία της Αϊτής Mαρτίν Μοϊζ κατηγορείται για τη δολοφονία του συζύγου της το 2021. Ο εισαγγελέας την κατηγορεί ότι ήταν «συνένοχη» σε φόνο «ώστε να αναλάβει την προεδρία»

Η πρώην πρώτη κυρία της Αϊτής Mαρτίν Μοϊζ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του συζύγου της, προέδρου Ζοβενέλ Μοϊζ, το 2021, με τους εισαγγελείς να δηλώνουν ότι ήθελε το αξίωμα για τον εαυτό της. Η 49χρονη γυναίκα εντάχθηκε σε μία λίστα 70 κατηγορούμενων που συνέταξε ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας και περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

Ο δικαστής Γουόλτερ Βολτέρ εξέτασε τώρα τα έγγραφα του εισαγγελέα και απήγγειλε κατηγορίες κατά της πρώην πρώτης κυρίας καθώς και του πρώην πρωθυπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας της χώρας. Η Moΐζ δεν κατηγορείται ότι σχεδίασε άμεσα τον πυροβολισμό του συζύγου της τον Ιούλιο του 2021.

Αντίθετα, ο δικαστής την κατηγόρησε ότι ήταν συνένοχος στο θάνατό του και είπε ότι βρήκε αντιφάσεις στις δηλώσεις της, καθώς και ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι γνώριζε τη συνωμοσία εναντίον του. Ο δικαστής αναφέρθηκε σε μία κατάθεση δύο κατηγορουμένων που ισχυρίστηκαν ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος μετά τη δολοφονία, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο δικηγόρος της αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και μια ξεχωριστή έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται να μην έχει εκδώσει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει τη συμμετοχή της. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι ή θα μπορούσε ποτέ να είναι ύποπτη στην υπόθεση», είπε ο δικηγόρος της, Πολ Τέρνερ «Ήταν θύμα, όπως και τα παιδιά της που ήταν εκεί, και ο άντρας της». Άλλοι νομικοί αναλυτές έχουν προτείνει ότι η χήρα είναι θύμα του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της Αϊτής.

Παράλληλες έρευνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τους εισαγγελείς της Αϊτής κατέληξαν σε ξεχωριστές κατηγορίες. Οι επικριτές του κατηγορητηρίου ισχυρίζονται ότι έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο πρόεδρος Ζοβενάλ Μοϊζ σκοτώθηκε στις 7 Ιουλίου 2021, από μια συμμορία Κολομβιανών δολοφόνων που προσλήφθηκαν από εταιρεία ασφαλείας με έδρα το Μαϊάμι, σύμφωνα με την έρευνα της Αϊτής. Η ασφάλειά του τέθηκε υπό έλεγχο επειδή φέρεται να επέτρεψε στους δολοφόνους να εισέλθουν στην προεδρική κατοικία χωρίς αντίσταση και η αστυνομία απέτυχε να φτάσει εγκαίρως αφού ο Μοΐζ κάλεσε την άμεση δράση από την κρεβατοκάμαρά του.

Ο πρόεδρος ξυλοκοπήθηκε άγρια προτού τον πυροβολήσουν, ενώ η πρώτη κυρία πυροβολήθηκε επίσης στα χέρια και τον μηρό, και ισχυρίστηκε ότι έφυγαν μόνο αφού πίστεψαν ότι ήταν νεκρή.

Η Αϊτή διολίσθησε στο χάος στον απόηχο της δολοφονίας, καθώς η πολιτική βία κυρίευσε την κυβέρνηση. Δεν έγιναν ποτέ εκλογές για την αντικατάσταση του Mοϊζ. Ελλείψει εκλογών, ανέλαβε ο πρωθυπουργός του έθνους - με τον δεύτερο και νυν μεταβατικό ηγέτη, Άριελ Χένρι, να κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία.

Ο Χένρι φέρεται να είχε μιλήσει με έναν βασικό συνωμότη ακριβώς πριν και μετά τον πυροβολισμό. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη. Η επακόλουθη έρευνα από τις αρχές της Αϊτής ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Νομικοί αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times εξέτασαν εξονυχιστικά τις συγκλονιστικές κατηγορίες που πρόκειται να κατατεθούν κατά της πρώην πρώτης Κυρίας, θεωρώντας τις ως όπλο του νομικού συστήματος ενάντια σε έναν πολιτικό εχθρό. Κάποιοι το είδαν ως μια κραυγαλέα προσπάθεια να απομακρυνθούν οι εικασίες από την υποτιθέμενη ανάμειξη της κυβέρνησης στη δολοφονία, με τον πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Αϊτή Νταν Φουτ να το χαρακτηρίζει «άλλη μια κακή πράξη» μετά τη δολοφονία.

«Το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση διεξάγει την έρευνα είναι αρκετά κακό», είπε. «Δεν είναι ανεξάρτητη». Συνολικά, οι αρχές της Αϊτής έχουν ήδη συλλάβει 44 άτομα για τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένων 20 Κολομβιανών, 19 αξιωματικών επιβολής του νόμου από την Αϊτή και τρία μέλη της ασφάλειας του Mοϊζ -που είναι μεταξύ των 70 κατηγορούμενων που κατονομάζονται από την εισαγγελία.

Εκτός από την έρευνα της Αϊτής, οι εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον 11 ανδρών που φέρεται να πραγματοποίησαν την συνωμοσία. Πέντε παραδέχθηκαν την ενοχή τους και οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι επρόκειτο να ζητήσουν από την πρώην πρώτη κυρία να καταθέσει στη δίκη αργότερα αυτό το έτος στη Νότια Φλόριντα. Δεν είναι σαφές πώς το προτεινόμενο κατηγορητήριο μπορεί να επηρεάσει τη συμμετοχή της στη δίκη.

Οι κατηγορίες ονομάζουν επίσης τον προκάτοχο του Χένρι, Κλοντ Τζόζεφ, ως «συνένοχο» στη δολοφονία, ο οποίος απάντησε με κατηγορίες ότι η κατάθεση είναι μια πολιτική επιτυχία. «Δεν έχει νόημα», είπε. «Γιατί η Mαρτίν Μοϊζ θα έβαζε τον σύζυγό της να δολοφονηθεί σε μια τεράστια συνωμοσία που περιλαμβάνει 20 Κολομβιανούς πρώην στρατιώτες όταν ζουν μαζί και θα μπορούσε να βρει ένα εκατομμύριο ευκολότερους τρόπους να τον ξεφορτωθεί αν το ήθελε;»