ΚΟΣΜΟΣ

Lockbit: Εξαρθρώθηκε η πιο επικίνδυνη ομάδα χάκερ στον κόσμο - Περισσότερα από 2.000 τα θύματά της

Lockbit: Εξαρθρώθηκε η πιο επικίνδυνη ομάδα χάκερ στον κόσμο - Περισσότερα από 2.000 τα θύματά της

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διείσδυσαν στο δίκτυο της Lockbit και ανέλαβαν τον έλεγχο των υπηρεσιών της, ενώ κατασχέθηκαν οι υποδομές της, που περιλάμβαναν  εκατοντάδες ηλεκτρονικά κλειδιά τα οποία χρειάζονταν για την ανάκτηση των κλεμμένων δεδομένων

Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο διεθνές εγκληματικό δίκτυο κυβερνοεπιθέσεων, η Lockbit, σε διεθνή επιχείρηση από τις αρχές της Βρετανίας και των ΗΠΑ που πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τους υπολογιστές και το κακόβουλο λογισμικό του δικτύου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το κακόβουλο λογισμικό Lockbit έχει χρησιμοποιηθεί για να αποσπάσει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερα απο 2.000 θύματα.

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι η Επιχείρηση που διοργανώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA) σε συνεργασία με το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου από ακόμα 10 χώρες ονομάστηκε Κρόνος, ενώ οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διείσδυσαν στο δίκτυο της Lockbit και ανέλαβαν τον έλεγχο των υπηρεσιών της, ενώ κατασχέθηκαν οι υποδομές της, που περιλάμβαναν εκατοντάδες ηλεκτρονικά κλειδιά τα οποία χρειάζονταν για την ανάκτηση των κλεμμένων δεδομένων. Παράλληλα απέκτησαν πρόσβαση στον ιστότοπο στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, όπου η Lockbit διέρρευσε δεδομένα από θύματα που αρνήθηκαν να πληρώσουν λύτρα.

Δύο στελέχη του εγκληματικού δικτύου συνελήφθησαν στην Πολωνία και στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος των γαλλικών δικαστικών αρχών, ενώ οι γαλλικές και αμερικανικές δικαστικές αρχές έχουν εκδόσει τρία διεθνή εντάλματα σύλληψης, ενώ έχουν παγώσει περισσότερους από 200 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση.

Όπως αναφέρει η Washington Post, το κακόβουλο λογισμικό Lockbit ήταν υπεύθυνο για το 1/4 περίπου των επιθέσεων ransomware τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Secureworks.

«Η LockBit είναι μία από τις σημαντικότερες απειλές ransomware και πολλοί θα υποστήριζαν ότι είναι η πιο επικίνδυνη ομάδα σήμερα», δήλωσε ο Τζέισον Νερς, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία. «Αυτές οι ομάδες είναι καλά χρηματοδοτημένες, λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και είναι εξαιρετικά προσεκτικές στην προσέγγισή τους», συμπλήρωσε.

Το 2022, η LockBit ζήτησε συγγνώμη, επειδή το κακόβουλο λογισμικό της χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει ένα παιδικό νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα πρόσφερε στο νοσοκομείο έναν κωδικό, για να ξεκλειδώσει τα συστήματά του και φέρεται να απαγόρευσε στους εγκληματίες να χρησιμοποιούν το λογισμικό της σε επιθέσεις «όπου η ζημιά στα αρχεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο».