ΚΟΣΜΟΣ

Από το Σύνταγμα στο Νέο Δελχί ...δεν απέφυγε το αγροτικό μπλόκο ο Μητσοτάκης

Από το Σύνταγμα στο Νέο Δελχί ...δεν απέφυγε το αγροτικό μπλόκο ο Μητσοτάκης

Οι Ινδοί αγρότες διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση Μόντι, η οποία αποφεύγει την ευθεία σύγκρουση μαζί τους ενόψει των εκλογών του Μαΐου

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, ενώ στην πλατεία Συντάγματος διανυκτέρευαν αγρότες από όλη τη χώρα με τα τρακτέρ του, σε ένα από τα μεγαλύτερα αγορτικά συλλαλητήρια, η συγκυρία το φέρε και στο Νέο Δελχί ξεσπούσαν μάχες χαρακωμάτων μεταξύ αγροτών και αστυνομίας.

Σήμερα Τετάρτη, η ινδική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει χιλιάδες αγρότες που προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο Δελχί, αφού απέρριψαν μια κυβερνητική πρόταση για τις τιμές των προϊόντων τους, προκαλώντας ωστόσο μία προσφορά νέων συνομιλιών.

Οι αγρότες, ως επί το πλείστον από τη βόρεια πολιτεία του Παντζάμπ, απαιτούν υψηλότερες τιμές που υποστηρίζονται από το νόμο για τις καλλιέργειές τους. Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν έχει την πολυτέλεια να συγκρουστεί ακόμα μαζί τους ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένεται να γίνουν τον Μάιο.

Φεύγοντας από τα δακρυγόνα και τα σύννεφα καπνού, οι αγρότες, ορισμένοι φορώντας ιατρικές μάσκες, έτρεξαν στα χωράφια που περιβάλλουν το σημείο συγκέντρωσης τους σε έναν αυτοκινητόδρομο περίπου 200 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Νέο Δελχί. Όταν προσπάθησαν να ανασυνταχθούν, η αστυνομία εκτόξευσε περισσότερα δακρυγόνα εναντίον τους. Σε έναν άλλο χώρο διαμαρτυρίας περίπου 100 χλμ. μακριά, βίντεο σε τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν την αστυνομία να χρησιμοποιεί κανόνια νερού και αγρότες να στοχεύουν έναν σωλήνα νερού εναντίον τους. Η δράση της αστυνομίας ήρθε καθώς η κυβέρνηση του Μόντι έκανε νέα πρόταση για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με το αίτημα των αγροτών για εγγυημένες τιμές των καλλιεργειών.«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα», ανάρτησε στο κοινωνικό δίκτυο X ο υπουργός Γεωργίας Arjun Munda."Καλώ και πάλι τους ηγέτες των αγροτών για συζήτηση. Είναι σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε την ειρήνη."

Ο αρχηγός των αγροτών Sarwan Singh Pandher είπε στους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσουν πώς να αντιδράσουν.

Τη Δευτέρα, οι ομάδες αγροτών είχαν απορρίψει την προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης για πενταετή συμβόλαια και εγγυημένες τιμές στήριξης για προϊόντα όπως καλαμπόκι, βαμβάκι και όσπρια.

Αργά την Τρίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Χαριάνα διέταξε την άμεση κατάσχεση του βαρέως εξοπλισμού που έφεραν οι αγρότες, για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να τον χρησιμοποιήσουν για να καταστρέψουν οδοφράγματα.

Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί την Τετάρτη, μαζί με 1.200 τρακτέρ και βαγόνια στο Shambhu στα κρατικά σύνορα, ανάρτησε η αστυνομία στη Haryana στο X.

Με πληροφορίες από Reuters