ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επιβεβαιώνει τη στρατηγική συμφωνία με τη Σομαλία - Θα λαμβάνει το 30% των θαλάσσιων πόρων

somalia
Photo: AP

Σομαλία: Ανέθεσε στην Τουρκία να υπερασπιστεί τη θάλασσά της - Θα δίνει το 30% των θαλάσσιων πόρων

Ο αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, εκπρόσωπος υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπογραφή νέας συμφωνίας μεταξύ της χώρας και της Σομαλίας, επιβεβαίωσε το στρατιωτικό σκέλος αυτής, όσον αφορά την οργάνωση ενός εθνικού στρατού στη χώρα με τη συνδρομή της Τουρκίας και την προστασία των χωρικών υδάτων της, όπως αναφέρει το ethnos.gr

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye, το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας φέρεται να ενέκρινε επίσημα μια συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία την Τετάρτη, εξουσιοδοτώντας την Άγκυρα να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα εν μέσω εντάσεων με την Αιθιοπία. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα δικαιούται το 30% των θαλάσσιων πόρων της Σομαλίας

Αναφερόμενος στο τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ, ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΑΜ ευχήθηκε να αποτελέσει έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο μέλλον της άμυνας και της ασφάλειας της Τουρκίας.

«Παρέχουμε υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια»

«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Σομαλία, την οποία θεωρούμε ως μια φιλική και αδελφική χώρα, οι δραστηριότητές μας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, της παροχής συμβουλών και της υποστήριξης συνεχίζονται. Παρέχουμε υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια, προκειμένου να αναδιαρθρώσουμε τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας και να του παράσχουμε μια δομή που να μπορεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία. Ο Εθνικός Στρατός της Σομαλίας, στη διαδικασία συγκρότησης και εκπαίδευσης, του οποίου έχουμε συμβάλει, έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στον αγώνα της Σομαλίας κατά της τρομοκρατίας. Η επιτυχία αυτή αποτελεί σημαντικό ‘πρότυπο’ στην αφρικανική γεωγραφία και υπάρχουν πλέον αιτήματα από άλλες χώρες της Αφρικής να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης.

Η συμφωνία-πλαίσιο για την Αμυντική και Οικονομική Συνεργασία που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Σομαλού υπουργού Άμυνας την περασμένη εβδομάδα [σ.σ. στην Άγκυρα] έχει ως στόχο να αναπτύξει και να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των διμερών στρατιωτικών μας σχέσεων. Κατόπιν αιτήματος της Σομαλίας, θα παράσχουμε την υποστήριξη που ήδη παρέχουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Έτσι, θα βοηθήσουμε τη Σομαλία να βελτιώσει την ικανότητα και τις δυνατότητές της στην καταπολέμηση παράνομων και παράτυπων δραστηριοτήτων στα χωρικά της ύδατα. Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας αυτής βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει σημαντική ώθηση στις σχέσεις Τουρκίας-Σομαλίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.