ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ετοιμάζει επενδύσεις στο εξωτερικό με έμφαση στα δορυφορικά στοιχεία

Ινδία: Ετοιμάζει επενδύσεις στο εξωτερικό με έμφαση στα δορυφορικά στοιχεία

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι

Το Κέντρο έχει χαλαρώσει τα πρότυπα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) στον τομέα του διαστήματος, επιτρέποντας 100% ξένες επενδύσεις στην κατασκευή εξαρτημάτων για δορυφόρους, ως μέρος των προσπαθειών για την προσέλκυση ξένων παικτών και ιδιωτικών εταιρειών στο τμήμα.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Τώρα, ο υποτομέας των δορυφόρων έχει χωριστεί σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες με καθορισμένα όρια για ξένες επενδύσεις σε κάθε τέτοιο τομέα, σύμφωνα με επίσημη δήλωση.

Επί του παρόντος, οι ΑΞΕ στον διαστημικό τομέα επιτρέπονται έως και 100% στον τομέα της εγκατάστασης και λειτουργίας δορυφόρων μόνο μέσω της κυβερνητικής οδού. Με την αλλαγή της τρέχουσας πολιτικής, η κυβέρνηση επέτρεψε έως και 74% ΑΞΕ υπό αυτόματη διαδρομή στην κατασκευή και λειτουργία δορυφόρων, προϊόντα δορυφορικών δεδομένων και τμήματα εδάφους και χρηστών.

Πέρα από αυτό το όριο, θα απαιτείται κυβερνητική έγκριση σε αυτούς τους τομείς για ΑΞΕ, ανέφερε. Επιτρέπεται έως και 49% ΑΞΕ μέσω της αυτόματης διαδρομής για οχήματα εκτόξευσης και συναφή συστήματα ή υποσυστήματα, δημιουργία διαστημικών λιμένων για εκτόξευση και παραλαβή διαστημικών σκαφών.

Πέρα από το 49%, οι ΑΞΕ σε αυτές τις δραστηριότητες θα απαιτούσαν την έγκριση της κυβέρνησης, πρόσθεσε. Επιπλέον, επιτρέπονται έως και 100% επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αυτόματης διαδρομής για την κατασκευή εξαρτημάτων και συστημάτων/υποσυστημάτων για δορυφόρους, επίγεια και τμήματα χρηστών.

Αυτή η αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα επιτρέψει την απορρόφηση της σύγχρονης τεχνολογίας και θα καταστήσει τον κλάδο αυτοδύναμο. Αναμένεται να ενσωματώσει ινδικές εταιρείες σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Μέσω της απόφασης, η κυβέρνηση επιδιώκει να απελευθερώσει τις διατάξεις της πολιτικής ΑΞΕ στον διαστημικό τομέα, ορίζοντας εύκολες διαδρομές εισόδου και παρέχοντας σαφήνεια για επενδύσεις στο εξωτερικό σε δορυφόρους, οχήματα εκτόξευσης και συναφή συστήματα ή υποσυστήματα, δημιουργία διαστημικών λιμένων για εκτόξευση και λήψη διαστημικών σκαφών και κατασκευή εξαρτήματα και συστήματα που σχετίζονται με το διάστημα. Με αυτό, οι εταιρείες θα μπορούν να δημιουργήσουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους εντός της Ινδίας, ενθαρρύνοντας δεόντως τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μόντι. https://www.newsbomb.gr/tag/narentra-monti