ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας με τον Καναδά και την Ιταλία

Ουκρανία: Υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας με τον Καναδά και την Ιταλία

Ουκρανία: Την ίδια ώρα το Κίεβο προσπαθεί να εδραιώσει τις δυτικές του συμμαχίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα κατά την δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην χώρα του την υπογραφή διμερών συμφωνιών ασφαλείας με τον Καναδά και την Ιταλία, την ώρα που το Κίεβο επιδιώκει να εδραιώσει τις δυτικές του συμμαχίες έχοντας συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες ασφαλείας με σειρά χωρών, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία.

«Σήμερα, η Ουκρανία είναι σαφώς ισχυρότερη από ό, τι εδώ και δύο χρόνια» κατά την έναρξη του πολέμου, έγραψε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο Telegram χαιρετίζοντας την σύναψη με τον Καναδά «μίας συμφωνίας που ενισχύει την θέση του λαού μας και ιδιαίτερα των στρατιωτών μας».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό που επισκέφθηκε το Κίεβο.

Το πρωθυπουργικό γραφείο του Καναδά ανακοίνωσε ότι το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει σημαντικές και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις του Καναδά για την συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας.

Συνολικά, ο Καναδάς θα χορηγήσει στην Ουκρανία περί τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας το 2024, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την υπογραφή διμερούς συνεργασίας ασφαλείας με την Ιταλία, η πρωθυπουργός της οποίας, η Τζόρτζια Μελόνι, επισκέφθηκε σήμερα επίσης στην Ουκρανία.

«Το έγγραφο αυτό θέτει στέρεες βάσεις μίας μακροπρόσθεσμης σύμπραξης ασφαλείας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ιταλία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Δύο χρόνια από τον πόλεμο που άλλαξε τον κόσμο - Διλήμματα και προκλήσεις για την ΕΕ

Ουκρανία: «Θα νικήσουμε», λέει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Βιν Ντίζελ: Ανακοίνωσε το τέλος των ταινιών «Fast and Furious»