ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ευχές Πούτιν στον Ερντογάν για τα γενέθλιά του - Ο «σουλτάνος» έκλεισε τα 70

O Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ερντογάν
O Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ερντογάν
ΑΡ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να του ευχηθεί για τα σημερινά γενέθλιά του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, με αφορμή τα γενέθλια του τελευταίου. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τους διμερείς δεσμούς και ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμβολή του στην προώθηση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων σε φιλικό επίπεδο.

Σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σημειώνεται ότι κατά την συνομιλία ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμβολή του στην πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας σε φιλική βάση. Ο Ερντογάν δέχθηκε τηλεφωνικές ευχές για τα γενέθλιά του και από τον πρόεδρο του Καζακστάν Τζομέρτ Τοκάγεφ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνεται σήμερα (26/2) 70 ετών.

Ο Ρώσος ηγέτης αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την άνοιξη, αν και η ακριβής ημερομηνία ή ο μήνας δεν είναι σαφής, καθώς έχει αναβάλει προηγούμενες επισκέψεις του.

Η Άγκυρα προσπάθησε να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στην Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας –με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών– που εξασφάλιζε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2023 και έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να την αναβιώσει.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει στόχο να διατηρήσει καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες εν μέσω πολέμου. Έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν συναντήθηκαν τελευταία φορά στη ρωσική πόλη Σότσι τον Σεπτέμβριο.