ΚΟΣΜΟΣ

Xαμάς: Εξετάζει πλάνο εκεχειρίας 40 ημερών - 40 Ισραηλινοί όμηροι για 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους

Πιο κοντά σε επίτευξη εκεχειρίας Χαμάς και Ισραήλ
Πιο κοντά σε επίτευξη εκεχειρίας Χαμάς και Ισραήλ
ΑΡ

Η Χαμάς μελετά την πρόταση εκεχειρίας του Παρισιού που περιλαμβάνει παύση στις εχθροπραξίες για 40 ημέρες και ανταλλαγή ομήρων

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς έλαβε ένα προσχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες στο Παρίσι με θέμα την εκεχειρία στη Γάζα, το οποίο περιλαμβάνει παύση 40 ημερών σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων για Ισραηλινούς ομήρους σε αναλογία 10 προς ένα, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός, τα νοσοκομεία και τα αρτοποιεία στη Γάζα θα επισκευαστούν, 500 φορτηγά βοήθειας θα εισέρχονται στη λωρίδα κάθε μέρα, ενώ χιλιάδες σκηνές και τροχόσπιτα θα παραδοθούν για να στεγάσουν τους εκτοπισμένους, είπε η πηγή.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 40 Ισραηλινούς ομήρους ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, ηλικιωμένους άνω των 50 ετών και αρρώστους, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 400 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και δεν θα τους συλλάβει εκ νέου, είπε η πηγή στο Reuters.

Οι συνομιλίες εκεχειρίας στη Γάζα φαίνεται να είναι η πιο σοβαρή ώθηση των τελευταίων εβδομάδων για να σταματήσουν οι μάχες στον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση Ισραηλινών και ξένων ομήρων.

Οι διαμεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει στο νότιο άκρο του θύλακα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να μην εμπλακεί σε στρατιωτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης Μαρτίου 2024 και να τελειώσει το βράδυ της 9ης Απριλίου 2024.

Ο Μπάιντεν, οι δηλώσεις του οποίου ηχογραφήθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου και μεταδόθηκαν στο Late Night του NBC με τον Seth Meyers είπε ότι το Ισραήλ δεσμεύτηκε να καταστήσει δυνατή την εκκένωση των Παλαιστινίων από τη Ράφα στη νότια Γάζα πριν εντείνει την εκστρατεία του για την καταστροφή της Χαμάς.

Αφού η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους και συνέλαβε 253 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στη Γάζα, με σχεδόν 30.000 νεκρούς σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.