ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μπάιντεν και Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό -Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να κρίνει τις εκλογές

Tο μεταναστευτικό, κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ
Tο μεταναστευτικό, κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ
ΑΡ

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ φθάνουν και οι δύο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σήμερα (29/2), σε μια πολιτική μονομαχία υψηλού διακυβεύματος για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αποφασίσει τελικά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

O Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνουν σήμερα στα σύνορα με το Μεξικό, στην πολιτεία Τέξας, καθώς η μετανάστευση μετατρέπεται σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας των δύο ανδρών, που όλα δείχνουν οτι οδεύουν σε ρεβάνς στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Τα ίδια σύνορα διέσχισαν πέρυσι 2,5 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα, μια εισροή που έχει κατακλύσει τις εγκαταστάσεις και έχει ωθήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις στο χείλος του γκρεμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τη μετανάστευση, ενώ το ταξίδι του ίδιου του Τραμπ είναι μια ακόμη ευκαιρία να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα θέμα που ήταν το επίκεντρο της πολιτικής του καριέρας. Οι εκλογές του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι μία ρεβάνς ανάμεσα στον Μπάιντεν και τονΤραμπ, αν και οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη επίσημα την υποψηφιότητα των κομμάτων τους.

Ο Τραμπ επισκέπτεται το Ιγκλ Πας, τη συνοριακή πόλη του Τέξας όπου ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ αψήφησε τον Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας στρατιώτες της Εθνοφρουράς για να συλλάβουν μετανάστες χωρίς έγγραφα και να υψώσουν οδοφράγματα στα σύνορα και φράχτες με σύρμα που οι επικριτές λένε ότι είναι απάνθρωποι.

Ο πρώην πρόεδρος είναι πιθανό να «διαφημίσει» αυτού του είδους τα επιθετικά μέτρα και να τα αναφέρει ως μέρος του λόγου για τον οποίο οι συνοριακές διελεύσεις έχουν μειωθεί πρόσφατα στο Τέξας, ενώ εκτινάσσονται στην Αριζόνα και την Καλιφόρνια - σε πολιτείες δηλαδή με Δημοκρατικούς κυβερνήτες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επίσκεψη του ίδιου του Μπάιντεν στο Μπράουνσβιλ του Τέξας μόλις πριν από λίγες ημέρες και το ταξίδι του προέδρου είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος σε μια περιοχή αδυναμίας.

Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια μετανάστες συνελήφθησαν να περνούν παράνομα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν - αριθμός υψηλότερος από ό,τι στις προηγούμενες προεδρίες - αν και οι ειδικοί λένε ότι οι λόγοι για την απότομη αύξηση είναι περίπλοκοι, με ορισμένους παράγοντες να προηγούνται της κυβέρνησής του.

Το μεταναστευτικό, βασική ανησυχία των Αμερικανών

«Πρέπει να κατέβει εκεί κάτω, να δείξει το πρόσωπό του και να πάρει τον παλμό του τι συμβαίνει», λέει ο Χάιμε Ντομίνγκες, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern. Ο Μπάιντεν έχει επικριθεί για την αποτυχία του να ασχοληθεί με αυτό το θέμα μέχρι τώρα, σημειώνει.

Αυτή η αντίληψη μεταφράζεται σε δημοσκοπήσεις που δίνουν μια σκοτεινή εικόνα για τον πρόεδρο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup, το 28% των Αμερικανών ανέφερε τη μετανάστευση ως την κύρια ανησυχία τους, ξεπερνώντας κάθε άλλο θέμα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και του πληθωρισμού. Μια δημοσκόπηση της Harris βρήκε τη δημοτικότητα του Μπάιντεν για το θέμα στο 35%, το χαμηλότερο ποσοστό.

Περίπου το 61% των Αμερικανών σε έρευνα στο Monmouth χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση ως «πολύ σοβαρό πρόβλημα», με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων για πρώτη φορά να δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την πρόταση Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οι ηγέτες σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ που διοικούνται από Δημοκρατικούς έχουν γίνει ολοένα και πιο επικριτικοί για τις μεταναστευτικές πολιτικές του προέδρου - συνέπεια των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που έχουν φτάσει σε μέρη όπως το Σικάγο, το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη είτε μόνοι τους είτε με τη μεταφορά που έχουν κανονίσει Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες σε πολιτείες όπως το Τέξας.

«Πολύ προοδευτικοί δήμαρχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα και παρακαλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει κάτι», λέει ο καθηγητής Dominguez. «Αυτό δεν είναι ένα θέμα πίσω από το οποίο οι Δημοκρατικοί μπορούν απλώς να κρυφτούν και να πουν ότι είναι όλα καλά».

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στα σύνορα, η δεύτερη της προεδρίας του, φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για να αντιστραφεί αυτή η τάση και να ανατραπεί η κατάσταση στους Ρεπουμπλικάνους - ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί η πολιτική ζημιά - επιτρέποντας στο εκλογικό αποτέλεσμα να εξαρτηθεί από άλλα θέματα, όπως η οικονομία.

Το στρατόπεδο Μπάιντεν έχει επικρίνει τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου επειδή μπλόκαραν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη δικομματική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης που ψηφίστηκε από τη Γερουσία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το «πλεονέκτημα» του Τραμπ στη μάχη για την προεδρία

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποιούν το πλεονέκτημά τους. Επικρίνουν τις προσπάθειες του Μπάιντεν ως ανεπαρκείς και καθυστερημένες, χλευάζουν την επίσκεψή του στα σύνορα ως «αντιγραφή» και λένε ότι το δικομματικό πακέτο μεταρρυθμίσεων του Κογκρέσου που υποστήριξαν οι Δημοκρατικοί θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση αναποτελεσματικό.

«Οι συνειδητές, εσκεμμένες επιλογές που έγιναν από την κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησαν αυτό που συμβαίνει στα σύνορα αυτή τη στιγμή και η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες», λέει ο Έρικ Ρούαρκ, διευθυντής έρευνας για την NumbersUSA, μια ομάδα που υποστηρίζει χαμηλότερα επίπεδα μετανάστευσης.

Λέει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετώπισε μια παρόμοια αύξηση των μεταναστών και άλλαξε πορεία. Με τον Μπάιντεν, δεν υπήρχε κανείς στον Λευκό Οίκο για να «βάλει φρένο» μέχρι πρόσφατα, καθώς πλησίαζε η εκστρατεία για τις γενικές εκλογές. «Κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι πρέπει τουλάχιστον να δώσουν την εντύπωση ότι αλλάζουν πορεία», λέει. «Το αν μπορούν να πουλήσουν αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται ότι εάν επανεκλεγεί θα ξεκινήσει μια ακόμη πιο έντονη προσπάθεια για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών επιβολής σε όλες τις ΗΠΑ και των μαζικών στρατοπέδων κράτησης στα σύνορα. Οι σημερινές επισκέψεις στο Τέξας είναι μόνο η αρχή αυτού που υπόσχεται να είναι μια έντονη γενική εκλογική συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει το πολιτικό έδαφος, αλλά δεδομένης της κατάστασης της κοινής γνώμης, ο Τραμπ ξεκινά τον αγώνα με ένα σαφές πλεονέκτημα.