ΚΟΣΜΟΣ

Θρίαμβος για τον Tραμπ στο Μίσιγκαν - Έκτη σερί νίκη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Ο  Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τους δύο άνδρες να οδεύουν ολοταχώς εκτός απροόπτου στη μεγάλη μάχη των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου για τον Λευκό Οίκο

Στην έκτη του εκλογική νίκη στη σειρά, ο Τραμπ νίκησε τη Νίκι Χέιλι στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Μίσιγκαν. Η νίκη του κλείνει ακόμη περισσότερο την πόρτα στις ελπίδες της αντιπάλου του Νίκι Χέιλι να χτίσει δυναμική ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της «Σούπερ Τρίτης» την επόμενη εβδομάδα, όταν διακυβεύεται περισσότερο από το ένα τρίτο των εκλεκτόρων του κόμματος.

Ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης εύκολα τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αν και αντιμετώπισε πλήθος αντιδράσεων από ψηφοφόρους που διαμαρτύρονται για την υποστήριξή του στο Ισραήλ και τη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα. Οι τοπικοί ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στον Μπάιντεν και την επιλογή «αδέσμευτος» (uncommitted) στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών.

Aκτιβιστές πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες καλώντας τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν «αδέσμευτοι», και δεκάδες χιλιάδες επέλεξαν να το κάνουν. Αυτό ξεπέρασε πολλές προσδοκίες, αν και η τελευταία πρόβλεψη του CBS News δείχνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε το 80% των ψήφων συνολικά. Ευχαρίστησε «κάθε κάτοικο του Μίσιγκαν που έκανε τη φωνή του να ακουστεί σήμερα».

Σε δήλωση που δεν αναφέρθηκε στην εκστρατεία εναντίον του, χαιρέτισε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στην πολιτεία και εξαπέλυσε επίθεση κατά του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η νίκη του Τραμπ επί της Χέιλι, πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, επεκτείνει ένα αδιάκοπο σερί. Το Μίσιγκαν είναι ο έκτος συνεχόμενος θρίαμβός του και είναι ο δεύτερος, μετά τη Νεβάδα, σε μια πολιτεία που αναμένεται να είναι αμφίρροπη στις προεδρικές κάλπες του Νοεμβρίου.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις προκριματικές αναμετρήσεις - τις οποίες χρησιμοποιούν τα πολιτικά κόμματα των ΗΠΑ για να επιλέξουν τον προεδρικό υποψήφιο τους - δείχνουν ότι οι δύο άνδρες πρόκειται να αναμετρηθούν στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, σε έναν επαναληπτικό αγώνα του 2020.

Το Μίσιγκαν θεωρείται μια κρίσιμη πολιτεία, η οποία επέλεξε τον νικητή πρόεδρο στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις. Έχει τη μεγαλύτερη αναλογία Αραβοαμερικανών στη χώρα, αλλά η υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ κατά τη στρατιωτική του εκστρατεία στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας φαίνεται ότι του κόστισε υποστήριξη στη συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα. Το Μίσιγκαν βοήθησε να αποκτήσει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2016 μετά από μια νίκη σχεδόν 11.000 ψήφων. Ο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ στο Μίσιγκαν με περίπου 150.000 ψήφους τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Κερδίζουμε το Μίσιγκαν, κερδίζουμε τα πάντα», είπε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του, ενώ πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της Τρίτης ήταν «πολύ μεγαλύτερα από ό,τι αναμενόταν». Η Χέιλι δεσμεύτηκε να παραμείνει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές τουλάχιστον μέχρι την αναμέτρηση της «Σούπερ Τρίτης»

Ο Τραμπ και η ομάδα του ανυπομονούν να κοιτάξουν πέρα από τις προκριματικές εκλογές, αναφέροντας τις νίκες του στην πολιτεία ως απόδειξη ότι ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει την Χέιλι. Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες για κακουργήματα σε τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, βρίσκεται επίσης υπό πίεση χρόνου. Η πρώτη του ποινική δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Μανχάταν στο τέλος Μαρτίου.