ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Χάρι: «Κινδυνεύω περισσότερο από την πριγκίπισσα Νταϊάνα» - Η απειλή από την Αλ Κάιντα

O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
ΑΡ

Ο πρίγκιπας Χάρι θεωρεί ότι διέτρεχε «μεγαλύτερο κίνδυνο ασφάλειας» από την αείμνηστη μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο πρίγκιπας Χάρι έχασε τη μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο ενάντια στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα την ασφάλεια που δικαιούται να έχει ο ίδιος και η οικογένειά του κάθε φορά που επισκέπτονται τη Βρετανία, μετά το περίφημο «Μegxit». Ο δούκας του Σάσεξ είπε στον επικεφαλής της Δημόσιας Υπηρεσίας Εσωτερικών σε επιστολή ότι αν αφαιρεθεί η ασφάλειά του, η οικογένειά του θα τεθεί σε «μια θέση που κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει τη μητέρα μου πριν από 23 χρόνια».

Απαίτησε «κάποιος να αναλαμβάνει ευθύνες» για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, 42 ετών, και στα παιδιά τους, Πρίγκιπα Άρτσι τεσσάρων ετών και πριγκίπισσα Λίλιμπετ, δύο ετών. Όπως αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο δούκας του Σάσεξ φαίνεται ότι ισχυρίστηκε πως διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και από την Νταϊάνα, λόγω του ρατσισμού και του εξτρεμισμού.

Στο ίδιο έγγραφο σημείωσε ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα ζήτησε να σκοτωθεί ο Χάρι μετά τα απομνημονεύματά του Spare, όπου έγραφε για τη δολοφονία μαχητών Ταλιμπάν. Τα έγγραφα κυκλοφόρησαν αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του δούκα κατά της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών να υποβαθμίσει την προσωπική του ασφάλεια που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους όταν επισκέπτεται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μια επιστολή που έγραψε στον Sir Mark Sedwill, ο οποίος ήταν γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου εκείνη την εποχή, η εκπρόσωπος του Harry, Fiona Mcilwham, «εξέφρασε τη δυσπιστία του αιτούντος ότι γίνονταν τέτοιες σημαντικές συνομιλίες χωρίς καμία προσπάθεια από κανέναν να συμβουλευτεί τον ενάγοντα»

Έγραψε ότι ο δούκας «δεν μπορούσε να δει πώς θα μπορούσε να αφαιρεθεί η ασφάλειά του, εκτός κι αν είχε μειωθεί ο τρέχων κίνδυνος για τον ίδιο και την οικογένειά του». Στην επιστολή, η Mcilwham είπε ότι ο Χάρι ρώτησε «ποιος θα ήταν διατεθειμένος να βάλει τον ίδιο και την οικογένειά του σε μια θέση ακραίας ευπάθειας και κινδύνου».

Ο Χάρι ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν «μια θέση στην οποία κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να βάλει τη μητέρα μου πριν από 23 χρόνια – και όμως σήμερα, με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως προαναφέρθηκε, με τα πρόσθετα στρώματα ρατσισμού και εξτρεμισμού, κάποιος αισθάνεται άνετα να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι θα μπορούσε συμβεί» Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα το όνομα αυτού του ατόμου που είναι πρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη για αυτήν την επιλογή»