ΚΟΣΜΟΣ

«Χαστούκι» για τον Πρίγκιπα Χάρι: Έχασε την προσφυγή εναντίον του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών

Δικαστική ήττα για τον πρίγκιπα Χάρι στη Βρετανία
Δικαστική ήττα για τον πρίγκιπα Χάρι στη Βρετανία
ΑΡ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την προσφυγή του πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος αμφισβητούσε την απόφαση να μην τυγχάνει αστυνομικής προστασίας, όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ο Δούκας του Σάσεξ έχασε την προσφυγή που είχε υποβάλλει κατά του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το δικαίωμά του για αυτόματη αστυνομική προστασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου του είχε αφαιρεθεί η ασφάλεια που χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους.

    Ο μικρότερος γιος του βασιλιά Καρόλου του Γ και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ έχασαν το δικαίωμα συστηματικής προστασίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, το κόστος της οποίας κάλυπτε ο βρετανικός λαός, αφότου αποφάσισαν να αποσυρθούν από τους κόλπους της βασιλικής οικογένειας το 2020 και να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

    Ο πρίγκιπας Χάρι κινήθηκε νομικά σχετικά με την απόφαση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από την Εκτελεστική Επιτροπής για την Προστασία των Δικαιωμάτων και των Δημόσιων Προσώπων (Ravec) αφού του είπαν ότι δεν θα είχε πλέον τον «ίδιο βαθμό» προστασίας όταν βρισκόταν στη χώρα.

    Ο σερ Πίτερ Λέιν ένας συνταξιούχος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρίγκιπα Χάρι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε παρανομία από τον Ravec στην έκδοση της απόφασής του. Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι υπήρξε αδικία στη λήψη της απόφασης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο η ασφάλειά του αποφασίζεται κατά περίπτωση.

    Διαπίστωσε ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την πολιτική ήταν δικαιολογημένη και ότι η απόφαση δεν ήταν παράλογη και δεν αμαυρώθηκε απο δικαστική πλάνη, προσθέτοντας ότι οι δικηγόροι του Χάρι ήταν εκείνοι που έκαναν «μια ακατάλληλη, φορμαλιστική ερμηνεία της διαδικασίας».

    Οι δικηγόροι του Υπουργείου Εσωτερικών είπαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα εξακολουθήσει να έχει δημόσια χρηματοδοτήση για την αστυνομική του ασφάλεια, αλλά «εξατομικευμένες ρυθμίσεις, ειδικά προσαρμοσμένες σε αυτόν» και όχι την αυτόματη ασφάλεια που παρέχεται για τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας

    Ο Χάρι, ο οποίος δεν ήταν παρών στην ακρόαση του Δεκεμβρίου, ζει στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του Μέγκαν και τα δύο παιδιά τους, αφού το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα επίσημα καθήκοντα της βασιλικής οικογένειας τον Ιανουάριο του 2020