ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Τον λένε «Μπάρμπεκιου» και έχει βυθίσει μια χώρα στον θάνατο - Ο λόγος που τον λένε έτσι

Αϊτή: Τον λένε «Μπάρμπεκιου» και έχει βυθίσει μια χώρα στον θάνατο - Ο λόγος που τον λένε έτσι

Αϊτή: Συμμορίες απειλούν να καταλάβουν τα ηνία της χώρας μετά από μαζική απόδραση από τη φυλακή

Η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε την Κυριακή (3/3) κατάσταση έκτακτης ανάγκης 72 ωρών, μετά την εισβολή ένοπλων συμμοριών σε μεγάλη φυλακή του Πορτ-ο-Πρενς. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 3.700 κρατούμενοι δραπέτευσαν σε μία μαζική απόδραση που βυθίζει τη χώρα σε αναρχία.

Η τελευταία έξαρση της βίας ξεκίνησε την Πέμπτη (29/1), όταν ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι για να συζητήσει την αποστολή μιας πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας υπό την Κένυα στην Αϊτή. Ο αρχηγός της συμμορίας Jimmy Chérizier (με το παρατσούκλι «Μπάρμπεκιου») κήρυξε συντονισμένη επίθεση για να τον απομακρύνει.

Ο Cherizier είναι πρώην αξιωματικός της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής (HNP). Προηγουμένως εργάστηκε στη Μονάδα Τήρησης Τάξης, οι οποίοι αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια αναταραχών ή διαμαρτυριών.

Ωστόσο, απολύθηκε από την αστυνομία το 2018, αφού ενορχήστρωσε τη σφαγή δεκάδων ανθρώπων στη γειτονιά La Saline, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Στο τετραήμερο λουτρό αίματος σκοτώθηκαν 71 άνθρωποι, κάηκαν 400 σπίτια και τουλάχιστον επτά γυναίκες βιάστηκαν.

Ο τρομερός αρχηγός συμμορίας έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις τόσο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Chérizier γεννήθηκε στο Delmas του Πορτ-ο-Πρενς δίπλα στις φτωχογειτονιές του Λα Σαλίν και είναι ένα από τα οκτώ παιδιά.

Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν πέντε ετών και το αφεντικό της συμμορίας ισχυρίζεται ότι πήρε το παρατσούκλι «Μπάρμπεκιου» επειδή η μητέρα του ήταν πλανόδιος πωλητής που πουλούσε τηγανητό κοτόπουλο. Αλλά φέρεται ότι το όνομα προέρχεται στην πραγματικότητα από τις σφαγές που κατηγορήθηκε ότι ήταν εγκέφαλος, οι οποίες άφησαν ανθρώπους να καίγονται ζωντανοί.

Από το 2020 διευθύνει μια ισχυρή ομάδα συμμοριών της Αϊτής, γνωστής ως G9, που πιστεύεται ότι είναι πιο βαριά οπλισμένη από την αστυνομία της Αϊτής. Η ομάδα αρχικά αποτελούταν από εννέα συμμορίες από τις Cite Soleil, La Saline και Low Delmas, αλλά από τότε φέρεται να έχει επεκταθεί και να περιλαμβάνει περισσότερες από δώδεκα.

Ο Chérizier τους έχει αποκαλέσει «επαναστατική δύναμη», που επιδιώκουν να ανατρέψουν πλούσιους αξιωματούχους και να αγωνίζονται για καλύτερα δικαιώματα για τους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια. Αλλά ο Chérizier έχει κατηγορηθεί ότι τους οδήγησε σε αιματηρές σφαγές.

Το 2020, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον κατηγόρησε ότι «σχεδίαζε και συμμετείχε» στην επίθεση στο La Saline του 2018, η οποία είπε ότι μέλη συμμοριών απομάκρυναν «θύματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από τα σπίτια τους για να τα εκτελέσουν και στη συνέχεια να τα έσερναν στους δρόμους. Τα σώματα κάηκαν, τεμαχίστηκαν και ταΐστηκαν σε ζώα».

Το τμήμα είπε ότι ο Chérizier ηγήθηκε επίσης «συντονισμένων, βάναυσων επιθέσεων» στο Πορτ-ο-Πρενς το 2018 και το 2019 και ότι το 2020 σχεδίασε μια πενθήμερη επίθεση σε πολλές γειτονιές του Πορτ-ο-Πρενς στις οποίες πυρπολήθηκαν σπίτια και πολλά σκοτώθηκαν άμαχοι.