ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η πρώτη επίσημη απάντηση για τη διαρροή πληροφοριών

Γερμανία: Η πρώτη επίσημη απάντηση για τη διαρροή πληροφοριών
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ισχυρίστηκε ότι τα συστήματα επικοινωνίας δεν παραβιάστηκαν

Στη Γερμανία ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για τη διαρροή μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Γερμανών αξιωματικών στη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι τα συστήματα επικοινωνίας δεν παραβιάστηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο η συνομιλία καταγράφηκε λόγω «λάθους εφαρμογής» και επειδή «δεν ακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες την προβλεπόμενη διαδικασία ασφαλούς κλήσης».

Προηγουμένως, η διαρροή σημειώθηκε μέσω ενός συμμετέχοντος από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος συνδέθηκε μέσω μη εξουσιοδοτημένης σύνδεσης, δηλαδή μέσω μιας ανοιχτής σύνδεσης.

Αναλυτικότερα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους της Γερμανίας ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα του σκανδάλου που ταλανίζει τη χώρα. Ως εκ τούτου, η συνομιλία μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της Bundeswehr σχετικά με το οπλικό σύστημα Taurus θα μπορούσε να καταγραφεί από τη ρωσική μυστική υπηρεσία μόνο λόγω ενός «λάθους ατομικής εφαρμογής», όπως είπε.

«Οι γραμμές Webex που χρησιμοποιεί η Bundeswehr με μια προστατευμένη έκδοση για την επικοινωνία τους δεν παραβιάστηκαν», είπε ο Πιστόριους. Ένας από τους συμμετέχοντες συμμετείχε στο συνέδριο από τη Σιγκαπούρη και πιθανότατα χρησιμοποίησε είτε ένα μη ασφαλές κινητό τηλέφωνο είτε μια μη ασφαλή γραμμή WiFi στο ξενοδοχείο εκεί.

Ο υπουργός υποθέτει ότι ήταν σύμπτωση και όχι στοχευμένη επίθεση από Ρώσο κατάσκοπο. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη διάσκεψη Ευρωπαίων στρατιωτικών. Ως εκ τούτου, η συνομιλία μεταξύ των αξιωματικών της Bundeswehr ήταν «ένα χτύπημα», είπε ο Πιστόριους. Υποθέτει ότι ήταν ένα «τυχαίο χτύπημα, ως μέρος μιας ευρείας, διαφοροποιημένης προσέγγισης».

Δεν υπάρχουν ακόμη συνέπειες για το προσωπικό

Ωστόσο, η έρευνα για το περιστατικό δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν τα επιχειρησιακά σενάρια για τον γερμανικό πύραυλο κρουζ Taurus, και εάν επρόκειτο να παραδοθεί στην Ουκρανία. Στην ηχογράφηση αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχει πολιτικό πράσινο φως για την παράδοση των πυραύλων κρουζ που ζητά το Κίεβο .

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) δικαιολόγησε την απόρριψή του λέγοντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε τότε να παρασυρθεί στον πόλεμο. Γι' αυτό δέχεται έντονη κριτική τόσο εντός του συνασπισμού του όσο και από την αντιπολίτευση.