ΚΟΣΜΟΣ

Bitcoin: «Διορθώνει» την τιμή του μετά το ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το Bitcoin
Νέο ιστορικό ρεκόρ για το Bitcoin
ΑΡ

Η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε τα 69.000 δολάρια, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ του 2021. Λίγες ώρες μετά ωστόσο μπήκε σε διαδικασία διόρθωσης, ακολουθώντας τη γνωστή διαδρομή των διακυμάνσεων από τη «γέννησή» του το 2009

Η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, του Bitcoin, άγγιξε για λίγο νέο υψηλό όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 69.000 δολάρια λίγο πριν αρχίσει να «πέφτει» . Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2021 - αν και μέχρι το 2022 η αξία του Bitcoin είχε «πέσει» στα 16.500 δολάρια.

Η νέα άνοδος της τιμής υποκινήθηκε από τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς των ΗΠΑ που διοχέτευσαν δισεκατομμύρια στην αγορά bitcoin. Το κρυπτονόμισμα αυξήθηκε σε περίπου 69.200 δολάρια χθες το μεσημέρι πριν αρχίσει να μπαίνει σε διαδικασία διόρθωσης, Διαπραγματευόταν περίπου στα 62.185 δολάρια, λίγές ώρες μετά το ξέφρενο ράλι.

Η αξία του Bitcoin αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων της αγοράς κρυπτονομισμάτων CoinMarketCap. Η Κάρολ Αλεξάντερ, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, είπε ότι η τιμή του θα μπορούσε να πάει υψηλότερα από το νέο του ρεκόρ, αλλά προειδοποίησε ότι ο κλάδος των κρυπτονομισματων είναι «διαβόητα ασταθής».

«Πολύ συχνά στο παρελθόν η πτώση των τιμών είχε συμπέσει έτσι ώστε οι απλοί επενδυτές που αγοράζουν Bitcoin κατά τη διάρκεια της φούσκας να είναι εκείνοι που χάνουν», είπε στο BBC. Το νέο ρεκόρ αντιπροσωπεύει μια άλλη δραματική στιγμή στην ταραχώδη ιστορία του Bitcoin. Εφευρέθηκε το 2009 από ένα άτομο ή άτομα που αυτοαποκαλούνται Satoshi Nakamoto και η πραγματική τους ταυτότητα παραμένει ακόμη και σήμερα μυστήριο.

«Σχεδιασμένο ως μέσο δημιουργίας χρημάτων για το διαδίκτυο, έχει τις ρίζες του σε μία τάση κατά του κατεστημένου που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζουν ελεύθεροι από την υπάρχουσα δομή εξουσίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των κυβερνήσεων» γράφει τo ΒΒC. Ωστόσο το νέο ρεκόρ όλων των εποχών, προέκυψε ακριβώς επειδή αυτές οι ιδρυτικές εταιρίες έδωσαν δισεκατομμύρια δολάρια για να το αποκτήσουν.

Αυτό κατέστη δυνατό επειδή, τον Ιανουάριο του 2024, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν απρόθυμα πολλά Spot Bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF). Αυτό επέτρεψε σε γιγαντιαίες επενδυτικές εταιρείες όπως η Blackrock, η Fidelity και η Grayscale να πωλούν προϊόντα με βάση την τιμή του Bitcoin. Μεταξύ τους, αγόραζαν εκατοντάδες χιλιάδες bitcoin, αυξάνοντας γρήγορα την αξία τους. Η καθηγήτρια Aλεξάντερ είπε στο BBC ότι αυτοί οι συμμετέχοντες «προσελκύουν θεσμικούς επενδυτές στο Bitcoin και ασκούν σημαντική ανοδική πίεση στην τιμή».

Άγριες διακυμάνσεις

Για πολλούς κατόχους Bitcoin, αυτή είναι μια στιγμή για να γιορτάσουν - καθώς ο δικός τους πλούτος έχει αυξηθεί πολύ. Αλλά η ιστορία υποδηλώνει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οτι αυτό θα αλλάξει. Η αξία του Bitcoin υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών, «φτάνοντας» σχεδόν τα 20.000 δολάρια τον Ιούνιο του 2022, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να διακόψουν τους δεσμούς με επενδύσεις που ενείχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εν μέσω μιας ζοφερής παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής.

Η τιμή του κρυπτονομίσματος υποχώρησε περαιτέρω αργότερα εκείνο το έτος, όταν το FTX - το τεράστιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που ιδρύθηκε από τον λεγόμενο «βασιλιά της κρυπτογράφησης» Sam Bankman-Fried - κατέρρευσε με πάταγο τον Νοέμβριο του 2022. Τα «σκαμπανεβάσματα» συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, αλλά κατάφερε να ανέβει ξανά και να διαπραγματευτεί πάνω από 40.000 δολάρια προς το τέλος του έτους.

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες και οι μεμονωμένοι επενδυτές που παρακολουθούν στενά αυτές τις διακυμάνσεις. Στην Κεντρική Αμερική, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nαγίμπ Μπουκέλε έχει «αγκαλιάσει» το κρυπτονόμισμα.

Ο ηγέτης που αγαπά το Bitcoin έχει ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρήμα της αναπτυσσόμενης χώρας του για την αγορά σχεδόν 3.000 bitcoin τα τελευταία χρόνια. Η επένδυσή του αξίζει τώρα περίπου 60% περισσότερο από ό,τι πλήρωσε για αυτήν. Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κανένα δημόσιο αρχείο.