ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Οι προειδοποιήσεις των Χούθι στο πλοίο True Confidence

Ερυθρά Θάλασσα: Οι προειδοποιήσεις των Χούθι στο πλοίο True Confidence
Marinetraffic - Marjan Stropnik

Σύμφωνα με τους αντάρτες Χούθι το πλοίο True Confidence αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο True Confidence, κυπριακών συμφερόντων, όπου στοίχισε τη ζωή σε δύο μέλη του πληρώματος ενώ άλλα έξι μέλη τραυματίστηκαν.

Η πυραυλική επίθεση έγινε στα ανοιχτά της νοτιάς Υεμένης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ πρόκειται για τους πρώτους θανάτους που προκαλούν οι αντάρτες Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Το True Confidence με σημαία Μπαρμπάντος είχε εγκαταλειφθεί ενώ φωτιά έκαιγε στο πλοίο, δήλωσαν οι διαχειριστές. Χτυπήθηκε στον Κόλπο του Άντεν περίπου στις 09:30 ώρα Ελλάδας, πρόσθεσαν. Υπενθυμίζεται πως οι αντάρτες Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία, καθώς υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται στη Γάζα, μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα δήλωσε ότι το πλήρωμα του True Confidence αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ναυτικών δυνάμεων των Χούθι. Η βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη δήλωσε ότι ο θάνατος των ναυτικών ήταν η «θλιβερή αλλά αναπόφευκτη συνέπεια της απερίσκεπτης εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας» και επέμεινε ότι οι επιθέσεις έπρεπε να σταματήσουν.

Έξι τραυματίες από την επίθεση των Χούθι στο πλοίο

Έξι μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν επίσης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο αμερικανικό συνεργάτη του BBC, το CBS. Η επίθεση έλαβε χώρα περίπου 50 ναυτικά μίλια (93 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της πόλης Άντεν της Υεμένης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος των ιδιοκτητών και διαχειριστών του πλοίου.

Το True Confidence είχε δεχθεί σήμα μέσω ασυρμάτου VHF από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «ναυτικό της Υεμένης» και του είχε πει να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). Τα κοντινά σκάφη ανέφεραν στη συνέχεια έναν δυνατό κρότο και ένα μεγάλο σύννεφο καπνού.

Το UKMTO δήλωσε ότι το True Confidence χτυπήθηκε και υπέστη ζημιές και ότι ναυτικά σκάφη ενός διεθνούς ναυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστήριζαν το πλοίο και το πλήρωμά του. Το Κέντρο Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ-Κέρας της Αφρικής (MSCHOA) δήλωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης και διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος των διαχειριστών του πλοίου δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για την κατάσταση του πληρώματος του πλοίου που αποτελείται από 20 ναύτες και τρεις ένοπλους φρουρούς. Οι Χούθι υποστήριξαν στην ανακοίνωσή τους ότι το True Confidence ήταν «αμερικανικό πλοίο», αλλά ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το πλοίο δεν είχε «καμία τρέχουσα σχέση με οποιαδήποτε αμερικανική οντότητα».

Κυπριακών συμφερόντων το πλοίο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Το True Confidence ανήκει στην True Confidence Shipping SA, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε διεύθυνση στη Λιβερία, είναι κυπριακών συμφερόντων και το διαχειρίζεται η Third January Maritime Ltd στην Ελλάδα, είπε. Ωστόσο, προηγουμένως ανήκε στην αμερικανική Oaktree Capital Management, όπως ανέφερε το AP. Η Oaktree αρνήθηκε να σχολιάσει στο AP.

Είχε πλήρωμα 20 ατόμων, αποτελούμενο από έναν Ινδό, τέσσερις Βιετναμέζους και 15 Φιλιππινέζους υπηκόους. Τρεις ένοπλοι φρουροί - δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ - βρίσκονταν επίσης στο πλοίο.

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου είχε αποπλεύσει για την Τζέντα στη Σαουδική Αραβία από το Lianyungang στην Κίνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία εντοπισμού, και μετέφερε φορτίο προϊόντων χάλυβα και φορτηγά, δήλωσε ο εκπρόσωπος.