ΚΟΣΜΟΣ

Ερυθρά Θάλασσα: Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες στο φορτηγό πλοίο True Confidence

Ερυθρά Θάλασσα: Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες στο φορτηγό πλοίο True Confidence
U.S. Central Command via AP

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο πλοίο True Confidence, κυπριακών συμφερόντων, όπου στοίχισε τη ζωή σε τρία μέλη του πληρώματος ενώ άλλα τέσσερα μέλη τραυματίστηκαν.

Η πυραυλική επίθεση έγινε στα ανοιχτά της νοτιάς Υεμένης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ πρόκειται για τους πρώτους θανάτους που προκαλούν οι αντάρτες Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Όπως έγινε γνωστό από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Central Command), από την επίθεση των Χούθι της Υεμένης, τρεις ναυτικοί σκοτώθηκαν, τέσσερις ναυτικοί τραυματίστηκαν – τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ το πλοίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στις 6 Μαρτίου, περίπου στις 11:30 π.μ. (ώρα Σανάα), ένας βαλλιστικός πύραυλος (ASBM) εκτοξεύτηκε από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους τρομοκράτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν προς το φορτηγό πλοίο «True Confidence», σημαίας Μπαρμπάντος, ιδιοκτησίας Λιβερίας που μετέφερε ξηρό φορτίο, κατά τη διέλευσή του από τον Κόλπο του Άντεν.

Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο ενώ το πολυεθνικό πλήρωμά του ανέφερε τρεις νεκρούς και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς και σημαντικές ζημιές στο σκάφος.

Το πλήρωμα εγκατέλειψε το φορτηγό και τα πολεμικά πλοία του συνασπισμού απάντησαν και αξιολογούν την κατάσταση.

Αυτή είναι η πέμπτη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου (ASBM) από τους Χούτι τις τελευταίες δύο ημέρες.

Δύο από τους πυραύλους έπληξαν δύο πλοία – το φορτηγό MSC Sky II και το φορτηγό True Confidence – ενώ ένας πύραυλος καταρρίφθηκε από το πολεμικό πλοίο USS Carney (DDG 64).

Αυτές οι απερίσκεπτες επιθέσεις των Χούτι έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και έχουν στοιχίσει τις ζωές διεθνών ναυτικών.»

Κυπριακών συμφερόντων το πλοίο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Το True Confidence ανήκει στην True Confidence Shipping SA, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε διεύθυνση στη Λιβερία, είναι κυπριακών συμφερόντων και το διαχειρίζεται η Third January Maritime Ltd στην Ελλάδα, είπε. Ωστόσο, προηγουμένως ανήκε στην αμερικανική Oaktree Capital Management, όπως ανέφερε το AP. Η Oaktree αρνήθηκε να σχολιάσει στο AP.

Είχε πλήρωμα 20 ατόμων, αποτελούμενο από έναν Ινδό, τέσσερις Βιετναμέζους και 15 Φιλιππινέζους υπηκόους. Τρεις ένοπλοι φρουροί - δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ - βρίσκονταν επίσης στο πλοίο.

Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου είχε αποπλεύσει για την Τζέντα στη Σαουδική Αραβία από το Lianyungang στην Κίνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία εντοπισμού, και μετέφερε φορτίο προϊόντων χάλυβα και φορτηγά, δήλωσε ο εκπρόσωπος.