ΚΟΣΜΟΣ

Mπάκιγχαμ: Χάος και αβεβαιότητα στη βασιλική οικογένεια, 19 μήνες μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
ΑΡ

Όσο οι λεπτομέρειες της διάγνωσης του βασιλιά Κάρολου και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε η Κέιτ Μίντλετον παραμένουν άγνωστες, τόσο θα αυξάνεται η αίσθηση αβεβαιότητας στο παλάτι, λένε οι ειδήμονες 

Αυξάνονται οι εκκλήσεις για διαφάνεια εντός της βασιλικής οικογένειας, καθώς οι λεπτομέρειες της διάγνωσης του βασιλιά Κάρολου με καρκίνο και της χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα της Κέιτ Μίντλετον παραμένουν άγνωστες «Όλοι αισθάνονται αναστατωμένοι από την αβεβαιότητα και υπάρχει υπερβολική αβεβαιότητα γύρω από τη μοναρχία αυτή τη στιγμή», λέει η βασιλική βιογράφος Σάλι Μπέντελ Σμιθ στο PEOPLE αποκλειστικά στο εξώφυλλο αυτής της εβδομάδας.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ συνήθιζε να λέει: «Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν». Είναι σημαντικό για τον Κάρολο και τη βασιλεία του να μάθει το κοινό λίγο περισσότερα», προσθέτει. Σχεδόν 19 μήνες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022, η σταθερότητα που έφερε στην οικογένειά της και στο έθνος κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της αντικαταστάθηκε από μια φαινομενική ευπάθεια για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Εκτός από την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να αποχωρήσουν από τους ρόλους τους ως εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας το 2020, τα πρόσφατα προβλήματα υγείας που έχουν παραγκωνίσει τον 75χρονο Βασιλιά και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας από τα δημόσια καθήκοντα έχουν δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη εποχή ευθραυστότητας.

«Η μοναρχία πρέπει να είναι αυτή η άγκυρα σε περιόδους προβλημάτων και κάθε αίσθηση αστάθειας, η οποία είναι αναπόφευκτη όταν έχεις δύο από τους βασικούς παίκτες εκτός δράσης, είναι κατανοητή», λέει η Μπέντελ Σμιθ. Προσθέτει η Κάθριν Μέγιερ, η οποία έγραψε τη βιογραφία με τίτλο «Charles: The Heart of a King» «Αυτό αποκαλύπτει μαζικά πώς η βασιλική οικογένεια έχει μειωθεί από πάρα πολλούς εκπροσώπους σε πολύ λίγους σε σύντομο χρονικό διάστημα»

H αείμνηστη βασίλισσα ΕλισάβετΑΡ

Το παλάτι ανακοίνωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι ο βασιλιάς Κάρολος είχε διαγνωστεί με καρκίνο και ότι θα αποχωρούσε σε μεγάλο βαθμό από τα δημόσια καθήκοντα ενώ συνέχιζε να εργάζεται στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έχει εντοπιστεί να παρευρίσκεται στην εκκλησία, φωτογραφήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και εμφανίστηκε σε βίντεο να διαβάζει κάρτες απ ότο κοινό, αλλά αυξάνονται οι απαιτήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια.

«Αν και αποκάλυψε ότι έχει μια μορφή καρκίνου, αυτό δεν έκανε τίποτα για να καταπνίξει τις εικασίες σχετικά με το πόσο σοβαρά άρρωστος μπορεί να είναι ή όχι» λέει η Σμιθ «Αυτό δεν κάνει τη χάρη στη μοναρχία. Είναι ο αρχηγός του κράτους και υπάρχουν συνταγματικές επιπτώσεις».

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη σαφήνειας γύρω από την επέμβαση της Κέιτ έχει δημιουργήσει ένα κενό γεμάτο με θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την υγεία της και το πού βρίσκεται. Αν και το παλάτι διευκρίνισε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν αναμενόταν να επιστρέψει στις δημόσιες υποχρεώσεις παρά μετά το Πάσχα, αναγκάστηκαν να εκδώσουν σύντομες δηλώσεις σχετικά με την ευημερία της κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης ως απάντηση στις φήμες. Η Kate εθεάθη μόνο μία φορά μετά τη διαδικασία - ως συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο με τη μητέρα της, Κάρολ στις 4 Μαρτίου.