ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Καμίλα: Η σημαντική αποστολή που θα εκτελέσει στο «πόδι» του Καρόλου - Μία παράδοση αιώνων

To βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας
To βασιλικό ζεύγος της Βρετανίας
ΑΡ

Η βασίλισσα Καμίλα θα γράψει ιστορία, αναλαμβάνοντας να φέρει εις πέρας μία αρχαία παράδοση αντί για τον βασιλιά Κάρολο

Η βασίλισσα Καμίλα έχει να εκτελέσει μία σημαντική αποστολή τις επόμενες εβδομάδες, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη θέση του συζύγου της, βασιλιά Καρόλου ο οποίος διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο και υποβάλλεται σε θεραπείες. Ο καθεδρικός ναός του Γουόρσεστερ ανακοίνωσε ότι η 76χρονη βασίλισσα θα διανείμει τα δώρα στη Royal Maundy Service για λογαριασμό του συζύγου της στις 28 Μαρτίου.

Ενώ η βασίλισσα Καμίλα έχει συμμετάσχει στο Royal Maundy Service με τον σύζυγό της στο παρελθόν, θα γίνει η πρώτη βασιλική σύζυγος που θα ηγηθεί της αρχαίας παράδοσης, ανέφερε η Daily Mail. Ο βασιλιάς Κάρολος, 75 ετών, έχει αναβάλει τα καθήκοντά του ενώ λαμβάνει θεραπεία για τον καρκίνο και η εφημερίδα περιέγραψε την αναμενόμενη απουσία του στην υπηρεσία Maundy ως «το πιο σημαντικό βασιλικό γεγονός» που θα χάσει μέχρι σήμερα.

Κάθε χρόνο, 3 ημέρες πριν το Πάσχα, γιορτάζουν το Μυστικό Δείπνο του Ιησού Χριστού με τους Αποστόλους του και ο μονάρχης ή κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας διανέμει ειδικά κομμένα νομίσματα γνωστά ως Maundy money για να αναγνωρίσει την υπηρεσία των ανθρώπων άνω των 70 ετών και την προσφορά τους στην κοινότητα.

Η ομάδα του καθεδρικού ναού του Γουόρτσεστερ μοιράστηκε ένα εορταστικό μήνυμα για την επερχόμενη επίσκεψη της βασίλισσας Καμίλα μετά την ανακοίνωση της είδησης. «Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι θα καλωσορίσουμε την Αυτού Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα στον Καθεδρικό Ναό τη Μεγάλη Πέμπτη (28 Μαρτίου) καθώς φιλοξενούμε τη Βασιλική Θεία λειτουργία», έγραψαν αξιωματούχοι στην πλατφόρμα X τη Δευτέρα, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από την αρχαία εκκλησία και τα νομίσματα που θα απονεμηθούν.

Η λέξη «Maundy» προέρχεται από τη λατινική λέξη για την «εντολή» και ο Βρετανός μονάρχης ηγείται της Maundy Service κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας, η υπηρεσία χρονολογείται από το 600 μ.Χ. και παραδοσιακά ο μονάρχης μοιράζει χρήματα σε ντόπιους συνταξιούχους, σε έναν παραλληλισμό με τον Ιησού που έπλυνε τα πόδια των Αποστόλων στον Μυστικό Δείπνο.

Ο μονάρχης «μοιράζει δώρα ανάλογα με τον αριθμό των ετών που έζησαν» και ο Καθεδρικός Ναός του Γουόρτσεστερ είπε ότι τα τελετουργικά νομίσματα θα παρουσιαστούν σε 75 άνδρες και 75 γυναίκες (δηλαδή την ηλικία του Βασιλιά) φέτος. Κάθε παραλήπτης λαμβάνει δύο πορτοφόλια, ένα κόκκινο και ένα λευκό.

Το πρώτο περιέχει τυποποιημένα νομίσματα που συμβολίζουν ένα δώρο από τον βασιλιά για τρόφιμα και ρούχα και το δεύτερο είναι γεμάτο με «νομίσματα Maundy» που αντιστοιχούν στην ηλικία του, ανέφερε ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας. «Τα νομίσματα είναι νόμιμο χρήμα, αλλά οι παραλήπτες συνήθως προτιμούν να τα διατηρούν ως ενθύμιο», λέει ο ιστότοπος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρευρέθηκε στην εκδήλωση σχεδόν κάθε χρόνο της πολυετούς βασιλείας της. Η Maundy Service φέρεται να ήταν η πρώτη εκδήλωση στην οποία παρέστη μετά την άνοδό της στον θρόνο το 1952, και αποφάσισε στις πρώτες μέρες της βασιλείας της ότι τα χρήματα δεν θα έπρεπε απλώς να διανεμηθούν στους κατοίκους του Λονδίνου όπως γινόταν ιστορικά. Αντίθετα, η νεαρή Βασίλισσα τροποποίησε το έθιμο για να συμπεριλάβει όλη τη χώρα και μέχρι το 2017, επισκέφτηκε κάθε Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό στην επικράτειά της.

Το τελευταίο Royal Maundy Service της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν το 2019 στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, στο οποίο παρευρέθηκε με την εγγονή της, πριγκίπισσα Eυγενία. Η τελετή ακυρώθηκε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και η βασίλισσα μοίρασε χρήματα, με το ταχυδρομείο.