ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Γνωστός λάτρης της Ελλάδας ο Βασιλιάς Κάρολος
Γνωστός λάτρης της Ελλάδας ο Βασιλιάς Κάρολος

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε για μία ακόμη φορά τη γραβάτα με τηην ελληνική σημαία για να τιμήσει τη μνήμη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο εκλιπών ήταν δεύτερος εξάδερφος του Βρετανού μονάρχη και νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ

Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε να φορέσει για μία ακόμη φορά τη γραβάτα με την ελληνική σημαία καθ' οδόν προς τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σήμερα (28/2) αφού έχασε προηγουμένως τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βασιλέων στις βρετανικές ακτές μετά τη στέψη του.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια τέλεσε θεία λειτουργία για τον εκλιπόντα τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, που απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου του 2023 σε ηλικία 83 ετών στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Τον βασιλιά Κάρολο εκπροσώπησε η βασίλισσα Καμίλα αφού ο μονάρχης έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αποσύρθηκε από την ομιλία στην τελετή μνήμης για τον εκλιπόντα νονό του, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Ντυμένος με σκούρο παλτό, ναυτικό κοστούμι και λευκό πουκάμισο, ο Κάρολος φόρεσε την προσφιλή του γραβάτα, με τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν, σε έναν προφανή φόρο τιμής στον εξάδερφό του.

Κουνώντας το χέρι στο πλήθος μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου, ο μονάρχης φαινόταν ήσυχος καθώς το αυτοκίνητο κινούνταν κατά μήκος του εμπορικού κέντρου σήμερα το πρωί. Εμφανίστηκε μάλιστα να χαμογελά καθώς κοίταζε έξω από το αυτοκίνητο, καθισμένος στο πίσω κάθισμα.

Η σύζυγός του Καμίλα έφτασε στο Clarence House με ξεχωριστό αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή του. Κατά τη χθεσινή λειτουργία ανέλαβε κεντρικό ρόλο καθώς εμφανίστηκε ήρεμη και σίγουρη με μία κομψή εμφάνιση με ρίγες, ως το πλέον επιφανές μέλος του Μπάκιγχαμ που εκπροσωπούσε τη βρετανική μοναρχία ερήμην του Καρόλου.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' έχασε τη λειτουργία καθώς συνεχίζει τη θεραπεία του για τον καρκίνο, ενώ ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επρόκειτο να εκφωνήσει λόγο, αλλά αποσύρθηκε για «προσωπικούς λόγους». Το παρών έδωσαν 23 μέλη της εκτεταμένης βρετανικής βασιλικής οικογένειας και 37 ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τη στέψη του Καρόλου.

Ο Κάρολος είχε φορέσει τη γραβάτα με την ελληνική σημαία και τον Δεκέμβριο - καθώς εκφωνούσε μια ομιλία εν μέσω διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ανέβηκε στη σκηνή της διάσκεψης για το κλίμα COP28 για να κάνει μια επείγουσα έκκληση προς τα έθνη να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πριν από το 2050 - έτος κατά το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, έχει δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα