ΚΟΣΜΟΣ

Το F-35A πιστοποιήθηκε επίσημα για τη μεταφορά πυρηνικής βόμβας

Το F-35A πιστοποιήθηκε επίσημα για τη μεταφορά πυρηνικής βόμβας

Σημασία έχει ποια F-35 θα έχουν αυτήν την δυνατότητα 

Το Joint Strike F-35A Joint Strike Fighter έχει πιστοποιηθεί επιχειρησιακά για να μεταφέρει τη θερμοπυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-12, δήλωσε εκπρόσωπος του Joint Program Office (JPO) του F-35 στο Breaking Defense.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του JPO Russ Goemaere δήλωσε ότι η πιστοποίηση επιτεύχθηκε στις 12 Οκτωβρίου, μήνες πριν από τη δέσμευση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν μέχρι τον Ιανουάριο του 2024. Ορισμένα F-35A θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν το B61-12, καθιστώντας επίσημα το μαχητικό stealth ένα «διπλής ικανότητας» αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα.

«Το F-35A είναι το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς με πυρηνική ικανότητα και η πρώτη νέα πλατφόρμα (μαχητικό ή βομβαρδιστικό) που επιτυγχάνει αυτό το καθεστώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτή η προσπάθεια πυρηνικής πιστοποίησης του F-35 αποτελεί το επιστέγασμα 10 και πλέον ετών εντατικών προσπαθειών σε ολόκληρη την πυρηνική επιχείρηση, η οποία αποτελείται από 16 διαφορετικούς κυβερνητικούς και βιομηχανικούς φορείς», δήλωσε ο Goemaere.

Απαντώντας σε περαιτέρω ερωτήσεις του breakingdefense.com, ο Goemaere δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απαγορεύει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με αεροσκάφη διπλής ικανότητας μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με ανάλυση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, από το 2023, περίπου 100 παλαιότερες παραλλαγές βομβών B61 βρίσκονται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, οι οποίες μοιράζονται την αποστολή πυρηνικής επίθεσης της συμμαχίας.

Το F-35A είναι πιστοποιημένο να μεταφέρει μόνο τη νεότερη παραλλαγή B61-12, η οποία θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα μοντέλα. Η πιστοποίηση επιπλέον δεν επεκτείνεται στις αδελφές παραλλαγές του stealth αεροσκάφους, το F-35B μικρής απογείωσης και κάθετης προσγείωσης και το F-35C που εκτοξεύεται από αεροπλανοφόρο. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των B61-12 στην Ευρώπη δεν είναι σαφές, αν και το Politico ανέφερε προηγουμένως ότι οι βόμβες θα αποσταλούν από τον Δεκέμβριο του 2022.